Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Súd rozhodol o vine exprimátora Nových Zámkov v kauze vyplatených odmien
Zdielať na

Súd rozhodol o vine exprimátora Nových Zámkov v kauze vyplatených odmien

NOVÉ ZÁMKY / Okresný súd v Nových Zámkoch rozhodol o vine bývalého primátora a prednostu mestského úradu. Odsúdil ich na 5 rokov väzenia a zaplatenie škody, ktorú mali spôsobiť vyplatením odmien. Bývalý predstavitelia mesta sa necítia vinní a voči rozsudku sa odvolali.

Súd v Nových zámkoch vyniesol rozsudok za navrhnutie a priznanie odmien 14. zamestnancom mestského úradu, ešte z roku 2014. Trestného činu sa podľa súdu dopustili predchádzajúci primátor a prednosta mestského úradu.

"Rozsudkom boli obžalovaní uznaní vinnými zo spáchania obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku spolupáchateľstvom," informovala hovorkyňa súdov Lenka Kiradžiev. 

Nadštandardné odmeny

Obžalovaní bývalí predstavitelia mesta podľa súdu odmeny navrhli a odobrili bez riadneho písomného odôvodnenia. "V podstate si treba uvedomiť, aká škoda mestu vznikla, a verím a dúfam, že tieto finančné prostriedky sa mestu vrátia. Konkrétne tá, ktorá bola predmetom pojednávania je vo výške 189 tisíc eur," vyjadril sa súčasný primátor mesta Otokar Klein. 

Odmeny, v hrubom sa pohybovali vo výške od 1500 do 20 tisíc eur, dostali vyplatené zamestnanci, ktorí sa následne rozhodli už nepracovať pod novým vedením mesta po komunálnych voľbách.

Vysvetlenie exprimátora

"Toto nebola situácia, keď niekoho niekto zamestná na mesiac a potom mu dá x mesačné odmeny. Normálne by odišli rozviazaním pracovného pomeru, kde by dostali oveľa viac ako dostali takto v odmenách, niektorým by chodilo 9 až 10 mesiacov odstupného," snaží sa situáciu vysvetliť obžalovaný ex-prednosta mesta Peter Ágh. 

"Určovať odmeny je v súlade so zákonom, som o tom presvedčený, ja si myslím, že tie odmeny sú adekvátne výkonom," bráni sa obžalovaný exprimátor Gejza Pischinger. "Je zakotvené v kolektívnej zmluve, že minimálne vo výške jedného mesačného platu. Pokiaľ mi niekto ukáže, koľko je to maximum, tak sa ním budem riadiť," dodal Ágh. 

Rozhodnutie súdu

"Obžalovaným bol uložený trest odňatia slobody 5 rokov so zaradením do ústavu na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia," informovala Kiradžiev. Súd ďalej uložili obžalovaným povinnosť nahradiť mestu škodu vo výške takmer 183 tisíc eur. "Ja toto neberiem ako víťazstvo, skôr to beriem ako realitu," dodal primátor Klein. 

Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, účastníci sa voči nemu odvolali

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy