Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Miesto prepustenia bojuje o život. Pacient vypadol z okna v Kežmarku
Zdielať na

Miesto prepustenia bojuje o život. Pacient vypadol z okna v Kežmarku

KEŽMAROK / V piatok ráno vypadol alebo vyskočil z okna Oddelenia pre dlhodobo chorých v nemocnici v Kežmarku 59-ročný František. O pár dní ho mali pustiť domov. Namiesto toho bojuje o život v popradskej nemocnici.

Príbuzní 59-ročného Františka sú na dne, ešte vo štvrtok popoludní s nimi komunikoval a začal chodiť. Tešili sa, že o pár dní pôjde domov, no v piatok niekoľko minút po 4:00 hodine ráno prišla šokujúca správa. 

"V piatok ráno mi volal primár, že im vyskočil z okna," vraví stále šokovaní dcéra Anna. František prekonal pred pár týždňami mozgovú príhodu, po nej mal psychické problémy a bol hospitalizovaný v Levoči a odtiaľ prišiel do kežmarskej nemocnice na doliečenie. Príbuzní verili, že bude pod prísnejším dohľadom personálu. 

Teraz František bojuje o život v popradskej nemocnici. "Pomliaždený mozog, krvácanie do mozgu, z 12 rebier 9 rebier zlomených, kľúčna kosť je zlomená, je v umelom spánku, ako je to možné?" pýta sa Anna. Nerozumie tomu, ako sa to mohlo stať. "Stalo sa to v nestráženej chvíli, kde boli tie sestričky?" dožaduje sa odpovede dcéra s rodinnou priateľkou.

Riaditeľ nemocnice odmieta obvinenia personálu z nedostatočnej starostlivosti. V odpovedi okrem iného uvádza, že pacient vyskočil z okna bez cudzieho zavinenia a okno si sám otvoril. "Nie je však možné, aby okná v nemocnici boli zabezpečené proti možnému otváraniu okien pacientmi," uviedol riaditeľ Viktor Halíř s tým, že zamestnanci nemocnice venujú pacientom nepretržitú starostlivosť a kontrolu aj v noci "Nie je však v ich silách a možnostiach nikoho, aby zabránili smutnej udalosti, ktorá sa v piatok stala," dodal. 

Prípad však bude mať aj trestnoprávnu dohru. Dcéra chce podať trestné oznámenie a obráti sa aj na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.  

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy