Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Žiline po požiari vyhlásili mimoriadnu situáciu. Vlaková a cestná doprava zostala obmedzená
Zdielať na

V Žiline po požiari vyhlásili mimoriadnu situáciu. Vlaková a cestná doprava zostala obmedzená

Archívna reportáž

ŽILINA / Viac ako desiatka hasičov zasahovala na železničnej zastávke Žilina - Zárečie, v blízkosti žilinského Rondla. Oheň zachvátil plastové prepravky naplnené slamou, z ktorých bol postavený priestor na divadelné predstavenia. Požiar bol tak silný, že sa rýchlo rozšíri aj na mostné teleso a piliere Rondla. Doprava v tomto mieste je stále obmedzená, primátor už vyhlásil mimoriadnu situáciu.

Požiar vypukol okolo pol druhej v nedeľu v noci. Oheň úplne zničil plastové prepravky naplnené slamou, z ktorých bol postavený priestor na divadelné predstavenia. Plamene najprv zachvátili objekt, ktorý slúžil ako koncertná či divadelná sála. Jeho steny boli vyhotovené z vysokohorľavého materiálu. 

Pri požiari na a železničnej zástavke Žilina - Zárečie, v blízkosti žilinského Rondla zasahovalo takmer 20 hasičov  zo Žiliny a Záchrannej brigády HaZZ v Žiline. Plamene poškodili nosnú konštrukciu a aj samotnú konštrukciu kruhového objazdu, čo skomplikovalo život tisícom motoristov, ale aj cestujúcim na železničnej trase smerom do Rajca. 

​Rýchlo sa rozširujúci požiar sa nakoniec podarilo hasičom lokalizovať. "Rondel je momentálne pre cestnú a železničnú dopravu uzavretý, na mieste sa nachádza statik, zasadať bude aj krízový štáb. Na miesto smeruje expertízna skupina na zisťovanie príčin vzniku požiaru z PTEÚ MV SR, nakoľko škoda bola predbežne vyčíslená na viac ako 200 tisíc eur," informovala hovorkyňa hasičov Katarína Križanová.  

Odborníci v tomto prípade zatiaľ nevylučujú ani úmyselné zapálenie. Vodičov, teda čakajú niekoľko dní obmedzenia.  O tom, aké môžu používať obchádzky, a že sa podľa možnosti majú vyhnúť Rondlu ich bude informovať prenosné dopravné značenie po celej Žiline. "Zajtra nás čaká pondelok, uvidíme. Už teraz je tá situácia veľmi komplikovaná aj kvôli rekonštrukcií niektorých ciest," vyjadril sa Peter Fiabáne, primátor Žiliny. 

"V úseku Žilina - Bytčica premáva náhradná autobusová doprava, ktorá odchádza podľa grafikonu vlakového. Od Bytčice smerom do Rajca premávajú vlaky už štandardne," poznamenal Tomáš Kováč, hovorca ZSSK.

​Oheň zachvátil aj výletné lode. Viac sa dozviete vo videu TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy