Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dnes by oslavoval narodeniny Ján Kuciak. Marian Kočner tie svoje oslavuje za mrežami
Zdielať na

Dnes by oslavoval narodeniny Ján Kuciak. Marian Kočner tie svoje oslavuje za mrežami

BRATISLAVA / Razia v bratislavskej kaviarni, ktorá súvisí so sledovaním novinárov, prišla presne v deň nedožitých narodenín zavraždeného Jána Kuciaka. Zhodou okolností - 17. mája sa narodil aj hlavný podozrivý z objednania vraždy mladého novinára a jeho snúbenice. Marián Kočner svoje narodeniny oslávil za mrežami väznice.

17. mája 1963 sa v Ružomberku narodil Marián Kočner. O 27 rokov neskôr a približne 90 km ďalej (Štiavnik) sa v ten istý deň (17.mája 1990) narodil Ján Kuciak. Zhodou okolností obaja dokonca vyštudovali žurnalistiku. V živote ale skúsenosti z tohto odboru ako napríklad získavanie a pracovanie s informáciami využili po svojom.

1997 keď Ján Kuciak len začínal chodiť na základnú školu, verejnosť po prvý raz spoznala podnikateľa Kočnera. Vtedajší prezident Michal Kováč mu udelil milosť, rovnako ako svojmu synovi. Išlo o kauzu Technopol (1992).

V polovici augusta 1998, malý 8-ročný Kuciak ešte ani len nechyroval, že jedného dňa bude písať o Mariánovi Kočnerovi. Ten v tom čase napochodoval do areálu súkromnej televízie a súdnym rozhodnutím sa pokúsil o ovládnutie Markízy.

O 11 rokov neskôr, už Ján Kuciak začína študovať žurnalistiku na vysokej škole a užíva si študentské časy. Marián Kočner zas patrí medzi slovenské celebrity.

V roku 2016 Kuciak aj Kočner svoju energiu investujú do novinárov. Kuciak tým budúcim prednáša a snaží sa ich vzdelávať na vysokej škole, Kočner sa zas tých súčasných snaží očierňovať.

O rok neskôr sa cesty oboch definitívne pretnú. No nie na dlho. Po tom, čo Kuciak napíše o Kočnerových kauzách sériu článkov, nasleduje výhražný telefonát.

Po tomto prichádza sledovanie nie len jeho, ale aj ďalších novinárov. A 21. februára 2018 úkladná vražda, ktorá otriasla celým Slovenskom . Vyšetrovateľ obviní z objednávky vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice - Mariána Kočnera.

Dnešné 29. narodeniny už Ján Kuciak neoslávi a Marián Kočner zas tie svoje 56-te, trávi za múrmi Leopoldovskej väznice.

Dlhé roky "nedotknuteľného" Kočnera nakoniec obvinili zo zosnovania vraždy:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy