Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Viceprimátorove psy opäť poranili lesnú zver. S obvineniami nesúhlasí, odvoláva sa na políciu
Zdielať na

Viceprimátorove psy opäť poranili lesnú zver. S obvineniami nesúhlasí, odvoláva sa na políciu

POPRAD / Prípad útoku psov na srnca, ktorý sa stal minulý rok v decembri, uzavreli policajti ako podozrenie zo spáchania priestupku. Psy patrili viceprimátorovi Popradu. Lenže pred pár týždňami mali jeho psy opäť naháňať lesnú zver a poraniť srnku.

V polovici decembra minulého roka videli poľovníci pri Spišskej Teplici viceprimátorových psov v akcii. "Jasne sme videli ako derú zver a zver sa snažila z pod ich zovretia dostať," opísal situáciu poľovník Michal Kadlot. Poľovníci vtedy podali trestné oznámenie a policajti riešili tento skutok ako poškodzovanie cudzej veci. Po niekoľkých týždňoch prípad uzavreli ako podozrenie zo spáchania priestupku a vec postúpili na okresný úrad. Viceprimátor ale stále nesúhlasí s verziou, že jeho psy srnca naháňali. Odvoláva sa na políciu. "Policajti ukončili správu, že moji psy len dohľadali tú zranenú zver. Nič viac, nič menej," povedal viceprimátor Ondrej Kavka. 

Lenže viceprimátorovi opäť jeho psy narobili problémy. Koncom apríla vyviedli niečo podobné v mestskej časti Kvetnica, naháňali stádo a zranila sa srnka. "Psík ju neusmrtil a to je jasné aj v policajnej správe. Ako ju naháňal, tak v plnej rýchlosti narazila do plotu. Zase to bola absolútne nepríjemná situácia pre mňa osobne," pokračoval. 

Škodu si dali policajti vyčísliť nezávislou organizáciou, vyšla na 40 eur. Ako sme sa dozvedeli, spoločenskú hodnotu, ktorá je podstatne vyššia policajti do úvahy nebrali.  Dôvodom bolo, že nešlo o enviromentálny trestný čin. Keďže nešlo ani o pytliactvo, ktoré definuje trestný zákon, aj tento skutok policajti uzavreli ako podozrenie zo spáchania priestupku. "Je to ukončené, veľmi ma to mrzí. Nemám k tomu ako čo dodať," poznamenal nakoniec viceprimátor  Kavka. 

Upozornenie pre majiteľov psov

Pravdou ale je, že takýchto naháňačiek s lesnou zverov je čoraz viac. Psy to totiž majú v krvi. "Určite sú to lovci. Je jedno aký je to pes, či je chovaný doma, na dvore, v byte alebo je to takýto vo voľnej voliere," vyjadril sa k prípadu Štefan Haško, predseda OPK Poprad.  Majitelia by tak mali mať svojich štvornohých kamarátov pod dohľadom, oni ich totiž poznajú najlepšie. Platí to najmä v tomto období, kedy lesná zver bude na svet privádzať potomkov. Vyrušenie môže mať vážne následky. Na internete sa označila aj značka s prosbou. Asi žiaden majiteľ psa by nebol rád, keby ohrozil iné zvieratko. "V lese v žiadnom prípade by som nedoporučoval majiteľom, aby púšťali z vôdzky psa. Nikdy neviete, keď sa vám psík stratí z očí, že čo robí," upozornil na záver Haško. 

Psy zaútočili aj na muža, ktorý sa prechádzal s ročným vnukom. Viac v reportáži TU:

Najčítanejšie správy