Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vyšetrovatelia NAKA vypočuli ďalších svedkov v prípade úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej
Zdielať na

Vyšetrovatelia NAKA vypočuli ďalších svedkov v prípade úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

NITRA / V kauze úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry v Nitre vypočúvali ďalších svedkov. Niektorých už opakovane. Ani jedného obvineného v tejto veci nepredviedli.

"S klientkou sme sa dohodli, že na niektoré prepočutia nemusíme chodiť, lebo to sú väčšinou, čo už boli svedkovia," uviedol Štefan Neszméry, advokát Aleny Zsuzsuovej. Kriminalisti mali robiť civilné výsluchy troch svedkov. Podľa informácií TV JOJ ich vypočúvanie malo súvisieť aj so sledovaním novinára Jána Kuciaka. Svedkovia ale prichádzali a odchádzali v úplnej tajnosti. "Sú plánované tie úkony, ale je to rozplánované na celý máj," dodal Štefan Neszméry. 

"Chceme ubezpečiť verejnosť, že vyšetrovací tím bude naďalej aktívne vykonávať všetky vyšetrovacie úkony, tak ako si to procesná situácia vyžiada," informovala," informoval prostredníctvom stanoviska Úradu špeciálnej prokuratúry. "Faktom je, že to vyšetrovanie napreduje pomerne rýchlo a podľa môjho názoru smeruje k ukončeniu," dodal Daniel Lipšic, advokát Zlatice Kušnírovej. 

V utorok na miesto dorazili len dvaja advokáti. Obhajca obvinenej Aleny Zsuzsovej a obhajkyňa obvineného Tomáša Szaba. Tej ale do reči nebolo. Podľa informácií TV JOJ jedným zo svedkov bol aj muž, ktorý mal Jána Kuciaka sledovať. Podarilo sa mu ale ostať v anonymite. Špeciálna prokuratúra ďalšie detaily prezradiť nechce. "V tomto štádiu trestného konania nebudeme reagovať na otázky médií. Uvedené informácie budú verejnosti poskytnuté v čase a vo forme, ktoré budú v súlade s účelom trestného konania," píše sa ďalej v stanovisku Úradu špeciálnej prokuratúry.

Podľa Daniela Lipšica niektoré opakované výsluchy súvisia aj s obvinením Mariána Kočnera v tejto kauze: "Aby v tom prípravnom konaní, v tom vyšetrovaní aspoň, tieto kľúčové dôkazy boli vykonané kontradiktórnym spôsobom, takže preto je potrebné jednak obvinených samozrejme, ale aj niektorých kľúčových svedkov vypočuť opätovne."

Okrem toho vyšetrovanie komplikujú aj námietky a sťažnosti, ktoré podali obhajcovia obvinených osôb v tejto veci. Zsuzsová má napríklad problém z údajným zastrašovaním a nátlakom zo strany NAKY. "My nechceme vypovedať, kým sa to nevyrieši a neurobí v tom poriadok. A zatiaľ sme nedostali z inšpekcie nič," povedal Štefan Neszméry. "Vo veci ešte nebolo rozhodnuté, nakoľko úrad inšpekčnej služby sa prípadom intenzívne zaoberá," informoval Petar Lazarov, hovorca ministerstva vnútra SR. 

Ďalšie výsluchy v tejto veci, budú v Nitre pokračovať aj v stredu. Úrad špeciálnej prokuratúry ale odmietol komunikovať v akej súvislosti bude vypočúvanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy