Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nové operačné stredisko v Krompachoch. Majú tam najstráženejšiu osadu na Slovensku
Zdielať na

Nové operačné stredisko v Krompachoch. Majú tam najstráženejšiu osadu na Slovensku

KROMPACHY / V meste Krompachy pribudlo nové menšie operačné stredisko. Ministerstvo vnútra tak rozbehlo projekt na potláčanie rómskej kriminality v regióne. Rozšírili mestský kamerový systém a operátor má na zákroky vyčlenenú špeciálnu hliadku.

Z krompašskej osady na Hornádskej ulici sa stala jedna z najstráženejších osád na Slovensku. Špeciálne vyčlenené policajné hliadky sú tu 24 hodín denne.

"Prenáša sa nám sem videozáznam z 32 kamier, ktoré má mesto. A zároveň sme pani primátorke sľúbili dokúpiť 19 a ďalších 7 kamier. To znamená spolu 26 kamier," informovala ministerka vnútra Denisa Saková. Tie nepretržite monitoruje operátor na monitoroch. Zamestnaní sú tu 6ti operátori, ktorí sa v službách striedajú. Práci rozumejú, keďže sú to policajní výsluhoví dôchodcovia. Pri porušení zákona okamžite vysiela do akcie vyčlenenú hliadku. Za mesiac testovacej prevádzky už museli zasahovať.

"Mali sme 13 oznámení podaných. Jedno bolo podozrenie z trestného činu pytliactva na úseku rybárstva. A ostatné boli priestupky proti majetku, verejnému poriadku a občianskému spolunažívaniu," opísal viceprezident PZ Róbert Bozalka. Osadníci neustálu prítomnosť hliadky medzi ich domami vítajú. Na policajtov, ktorých majú doslova pod oknami, si pomaly zvykajú

"Môžeme chváliť, že je dobrá hliadka tu. Je to lepšie, že sú tu policajti. Žeby zasahovali, keby niečo medzi Rómami sa stalo, by sa pohádali alebo čo," hovoria osadníci. 

V osade hliadkujú spišskonovoveskí PMJčkári. Hoci je na Spiši iba jedna čata, ktorá ma na starosti dva okresy. "Nechýba niekde inde. Zatiaľ sme ho vyčlenili tu. Nehovorím, že je vyčlenené úplne na 24 hodín 7 dní v týždni. Ale pomáha tomu, aby skutočne tie hliadky boli posilnené," povedala Saková. Oblasť tohto operačného strediska chcú rozšíriť aj na ďalšie okolité obce s vysokou kriminalitou. "To je napríklad obec Richnava, Kluknava a Spišské Vlachy. Tento projekt berieme ako pilotný projekt na Slovensku," dodáva ministerka vnútra. Podobný projekt sa má podľa ministerky spúšťať aj na ďalších miestach. prioritne sa má riešiť Prešovský a Košický kraj.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy