Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Marček a Szabo, obvinení z vraždy Kuciaka, čelia ďalšiemu obvineniu za úkladnú vraždu
Zdielať na

Marček a Szabo, obvinení z vraždy Kuciaka, čelia ďalšiemu obvineniu za úkladnú vraždu

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Polícia obvinila dvoch mužov z prípadu Jána Kuciaka. Vyšetrovatelia im teraz pripisujú aj vraždu podnikateľa z Kolárova, ktorého údajne zastrelili koncom roka 2016. Obvinenie prichádza potom, ako jeden z dvojice ukázal polícii miesto, kde sa zbavil vražednej zbrane. Potápači ju aj vylovili a polícia popoludní zverejnila jej fotografie. Je to pištoľ, akú používali vojaci v druhej svetovej vojne.

Vraždu podnikateľa z Kolárová mali podľa polície vykonať dvaja muži. Bratranci, jeden bývalý vojak, druhý bývalý policajný vyšetrovateľ. Oboch verejnosť pozná z prípadu vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Strelcom na podnikateľa má byť muž, ktorý po dlhých mesiacoch vyšetrovania prípadu Kuciak začal s políciou spolupracovať a prináša informácie, ktoré sa vyšetrovním potvrdzujú. Podnikateľa v autodoprave zavraždili zbraňou, ktorej fotografie popoludní policajné prezídium zverejnilo s tým, že oboch mužov už obvinili.

"Vyšetrovateľ Národnej protizločineckej jednotky obvinil dve osoby z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy z decembra 2016," informuje hovorca policajného prezídia Michal Slivka. 

Podnikateľa obaja obvinení poznali, istý čas preňho pracovali. Vražda mala ekonomický motív. "Poškodeného mali zavraždiť strelnou zbraňou potom ako nasilu vnikli do jeho rodinného domu. S cieľom majetkového prospechu," dodal Slivka. 

V tomto prípade ale nejde o zbraň, o ktorej sa vyšetrovatelia Kuciakovej vraždy dozvedeli len náhodne z úst obvineného, ktorý s nimi začal nečakane spolupracovať. Ide o ten istý typ pištole, ktorú už skôr spomínal kľúčový svedok v prípade vraždy novinára, Zoltán Andruskó. Jeho výpoveď, v ktorej hovorí o zbrani rovnakého typu s názvom Parabelum, je zaznamenaná v uzenesní o vznesení obvinenia, ktoré má TV JOJ k dispozícii, a ktorým polícia 8.3. 2019 vzniesla obvinila v prípade vraždy Kuciaka a Martiny Kušnírovej, údajnému objednávateľovi Marianovi Kočnerovi. V uznesení je vyšetrovateľom spísaná výpoveď kľúčového svedka v postavení sprostredkovateľa vraždy Kuciaka, takto:

"Napadlo ho, že v Maďarsku má známosti a s Lászlom Krecsikom sa bavili, že on má pištoľ Parabelum 9 mm kaliber na predaj. Potom spojil aj Tomáša Szaboa s Lászlom Krecsikom," píše sa v uznesení v prípade Kuciak. Jeden z dvojice obvinených v prípade vraždy podnikateľa sa priznáva aj k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. V tomto druhom prípade polícia vražednú zbraň zrejme stále nemá. Polícia má na expertíznom konaní časť inej zbrane, ktorú potápači našli taktiež v Kolárove ale na dne Váhu. Či ide o súčiastku z pištole, ktorú strelec použil pri vražde Kuciaka, zatiaľ nie je známe. Aj toto miesto mal policajtom ukázať obvinený, ktorý s políciou spolupracuje.

"Vyšetrovanie a ďalšie úkony preveria výpoveď tohto obvineného, či je vierohodná," uviedol advokát poškodených Daniel Lipšic.

Časť zbrane z Váhu aj zbraň z Malého Dunaja vzali na expertízu.

Polícia FB

Súvisiace články

Najčítanejšie správy