Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pokutu dostal vodič, platiť ale musí mesto
Zdielať na

Pokutu dostal vodič, platiť ale musí mesto

PREŠOV / Namiesto 20 eurovej pokuty od mestských policajtov pre vodiča, zaplatí mesto exekútorovi viac ako 70 eur. Viac ako samotná pokuta totiž musia zaplatiť za to, že sa nepodarilo vymôcť nezaplatenú pokutu. Aj takáto je realita zákona. Na strane druhej nemožno podľa tvorcov zákona žiadať od exekútora aby to znášal na svoje náklady. Tí, čo pokutu vyrubili sa však chytajú za hlavu. A jediný kto sa smeje, je nepostihnuteľný vodič.

Pre hliadky mestských policajtov sú bežné výjazdy pre parkovanie v rozpore s predpismi. Najprv takzvaná papuča, potom pokuta. Ktorú ale vodič nezaplatil na mieste, lebo nemal peniaze. Neskôr nezaplatil ani šek a tak sa k slovu dostal exekútor, ktorý mal 20 eurovú pokutu vymôcť. Zrazu je všetko inak a platiť bude ten, kto pokutu pýtal.

"14.12. bol vyhlásený na danú osobu konkurz a máme zaplatiť 72 eur exekútorovi," hovorí Ján Andrejko, prezident Združenia náčelníkov OMP SR.

Na prvý pohľad bizarná situácia. Ministerstvo spravodlivosti ale odkazuje, že taký je zákon. Pri osobnom bankrote sa totiž podľa nich rieši situácia osoby, ktorej hodnota majetku nestačí na krytie dlhov, ktoré si narobila: 

Ustanovili sa viac-menej tri kategórie dlhov:
1. Dlhy „až za hrob“ t.j. dlhy, ktorých sa v dôsledku bankrotu nemožno zbaviť - napr. dlh na výživnom
2. Dlhy „ktoré môžu byť uspokojené len z majetku, ktorý dlžníka má ku dňu vyhlásenia konkurzu“ - napr. spotrebné úvery
3. A dlhy, ktoré sú automaticky odpustené - napr. verejnoprávne peňažné sankcie ako napr. pokuty.

"My z našich peňazí spoločných zaplatíme exekútorovi 72 eur, pýtam sa, kde tu je spravodlivosť," sťažuje sa Ján Andrejko.

Ministerstvo vnútra ale vraví: "Čo sa týka skutočnosti, kto má znášať trovy exekúcie, tak de facto prichádzajú do úvahy najmä možnosti - buď ich môže znášať sám exekútor „zo svojho“ alebo oprávnený. Zákonodarca povedal, že oprávnený, keďže nesie tzv. kreditné riziko dlžníka. Domnievame sa, že pri danom výklade nejde o nič neprimerané a "nespravodlivé."

Taký je zákon. Nespravodlivé by sa mohlo podľa ministerstva javiť práve to, keby to mal zaplatiť exekútor. Nespravodlivosť ale prezident Združenia náčelníkov obecných a mestských polícii vidí inde. Že takému zákonu sa môže potešiť ten, ktorý sa mal z priestupku poučiť.

Alternatívou by mohlo byť aby takýto človek prišiel napríklad o vodičský preukaz. Alebo si pokutu odpracoval formou verejnoprospešných prác. Prezident Zduženia náčelníkov by ch zaviedol aj pre majetných, ktorí nemajú problém zaplatiť akúkoľvek pokutu. A 20 eurové bločky naňho nemajú žiaden preventívny účinok.

"Keď v Amerike dokáže Madonna vydávať stravu pre asociálov, tak aj u nás by to mohlo platiť," myslí si Ján Andrejko.

V súvislosti s exekúciami riešia zákonodarcovia viaceré problémy:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy