Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na svojom pozemku našiel po výrube spúšť. Družstvo sa bráni
Zdielať na

Na svojom pozemku našiel po výrube spúšť. Družstvo sa bráni

PRIEVIDZA / Keď prišiel majiteľ z obce Malá Čausa na svoj pozemok, takmer skolaboval. Niekto mu bez povolenia vypílil viacero kríkov a stromov. Zničili mu asi 200 štvorcových metrov. Ako neskôr zistil, porasty majú na svedomí družstevníci. Tí tvrdia, že čistili lúky, ktoré majú v nájme.

"Došlo k barbarskému zlikvidovaniu domoviny pre malé zvieratá," uviedol majiteľ pozemku Peter Vido. Neveril vlastným očiam. Robotníci pílili stromy na jeho súkromnom pozemku. "Vliezli sem a spravili to, čo spravili. Nemali na to ani povolenie od príslušných úradov, ani odo mňa," dodal Vido. 

Množstvo kríkov a stromov vypílili družstevníci. Tí sa podľa ich slov o trvalo trávnaté plochy musia starať. "My máme zmluvu s platobnou agentúrou a musíme sa o tie plochy starať," uviedol riaditeľ Poľno Vtáčnik Danil Frauenchuh.

Pán Vido je nahnevaný nielen na to, že pílili na jeho pozemku, ale aj na to, že prácu podľa jeho slov odviedli neodborne. "Tu tie agáty odpílili vyššie, aby nemuseli dodržiavať mieru podľa zákona," povedal Vido. 

"Mňa mrzia chyby, keď urobím chyby, tak to aj vyrovnám," reagoval Frauenchuh. Prípadom sa už zaoberajú úrady. Najskôr výrub prešetrovali policajti. Tí vec odstúpili odboru životného prostredia. "Na mieste bolo zistené, že došlo k výrubu väčšieho rozsahu, preto boli na miesto privolaní aj pracovníci štátnej ochrany prírody," uviedol prednosta Okresného úradu v Prievidzi Igor Vavro. 

"To čo tu roky rástlo, im stačilo niekoľko dní, aby to tu dostali do takého stavu, že je to už nepoužiteľné," uviedol Vido, no druhá strana sa bráni. "My máme povinnosť ten stav držať. Keď je tam TPP, tak je tam TPP," dodal Frauenchuh. Úradníci dali nateraz jasný príkaz. Spílené drevo musí zostať až do vyriešenia prípadu na svojom mieste.

K výrubu stromov na Slovensku dochádza často. Policajné vyšetrovanie prebiehalo aj v Humennom a týkalo sa stromov v mestskom parku. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy