Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VIDEO: Ako by to na stavbe vyzerať nemalo. Inšpektori “práce” museli zastaviť
Zdielať na

VIDEO: Ako by to na stavbe vyzerať nemalo. Inšpektori “práce” museli zastaviť

NOVÉ ZÁMKY / Opitý robotník na stavbe v Nových Zámkoch zaujal nielen obyvateľov okolitých panelákov, ale aj inšpektorát práce. Na lešení vo výške tretieho poschodia sa snažil debatovať s kolegami podnapitý muž údajne z Ukrajiny. Bol taký unavený, že sa priamo na lešení uložil k spánku.

"Ten pán bol taký opitý, že ledva sa udržal na nohách, skoro prepadol cez lešenie," opísal obyvateľ Nových Zámkov Miroslav Bacigal. Video by skvele zapadlo medzi podobné humorné diela, ak by to nebolo na stavbe obytného domu, vo výške 10 metrov nad zemou a počas pracovnej doby. Muž tackajúc sa po úzkej lávke to vzdal po tom, ako sa neúspešne snažil podebatovať s pracujúcimi kolegami.

"Ľahol si pri balkóne, spolupracovníci ho prikryli polystyrénmi a spinkal svojim spánkom opilca," dodáva Bacigal. Zhrození obyvatelia okolitých domov prípad nahlásili inšpektorom práce, tí ale po príchode podnapitého robotníka, ktorý mal byť z Ukrajiny, už na stavbe nenašli. Navyše nemajú právomoc vykonávať dychové skúšky u zamestnancov.

"Zamestnávateľ je povinný kontrolovať, či zamestnanec nie je v pracovnom čase pod vplyvom alkoholu, alebo omamných látok," informuje hlavný inšpektor Róbert Bulla z Inšpektorátu práce. "Ako som sa tu rozprával s jedným pánom susedom hovoril, že pravidelne vidí týchto robotníkov, idú do malého obchodu a už potom prichádzajú s taškami štrngajúcimi, čo potom konzumujú tu na stavbe," dodáva Bacigal. 

Obytný dom stavia novozámocká firma, ako budú prípad riešiť, sme sa nedozvedeli. Kompetentní boli mimo sídla firmy, telefonický kontakt sme na nich nedostali. Inšpektori práce ale zistili aj ďalšie pochybenia. "Ide o závažné nedostatky týkajúce sa absencie viacerých častí systémového dvojradového lešenia, v dôsledku čoho je bezprostredne ohrozený život a zdravie zamestnancov," vysvetlil Bulla.

Novozámockú firmu neriešili po prvýkrát, porušenia predpisov bezpečnosti práce zistili aj vlani v septembri. "Inšpektori práce vydali rozhodnutie o zákaze používania predmetného systémového lešenia," dodáva Bulla. Napriek tomu sa chvíľu po ich odchode na ňom ešte veselo pracovalo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy