Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Boj s čiernou skládkou pokračuje. Neporiadok sa ale naďalej rozrastá
Zdielať na

Boj s čiernou skládkou pokračuje. Neporiadok sa ale naďalej rozrastá

MORAVSKÝ SVÄTÝ JÁN / Miesto, slúžilo ako obecná skládka odpadu. Po jej zrušení sa toho veľa nezmenilo a v Moravskom svätom Jáne mali takzvanú čiernu skládku. Obec sa už niekoľko rokov snaží o nápravu, ale skládka sa napriek tomu rozrastá.

Miesto, ktoré kedysi slúžilo ako obecná skládka vyzerá aj po desiatich rokoch ako smetisko. Skládka odpadu bola zrušená v roku 2008. Obec sa už vtedy situáciu snažila vyriešiť rekultiváciou, v rámci čoho požiadala o dotáciu. Bola však neúspešná. Podľa slov starostu sa obec snaží spraviť všetko pre to, aby problém vyriešili. "Minulý rok tam boli aj z inšpekcie životného prostredia, pred nedávnom aj s okresným úradom životného prostredia, polícia, štátne lesy," uviedol Anton Emrich, starosta obce. 

​Podľa informácií TV JOJ by mala v týchto dňoch odpadová spoločnosť vyčísliť, koľko by stála likvidácia odpadu. Čiernu skládku je možné vidieť hneď vedľa hlavnej cesty. Smeti sú však roztrúsené ešte aj o niekoľko stoviek metrov ďalej. "Túto zimu asi tým, že tam elektrárne robili výrub stromov pod vysokým napätím, tam vznikli nové cesty na skládku a tým pádom sa rozšírila," objasnil starosta. 

Na mieste sa nachádza odpad každého druhu. Od sklenených fliaš, cez stavebný odpad až po textil a nábytok. Veľkú časť tvorí množstvo pneumatík a plastových častí z áut. Ako uviedla polícia, k tejto skládke nedostala žiadny podnet. Takéto konanie by ale mohlo mať vážne následky. "Rozpätie sankcií sa pohybuje od vyriešenia situácie pohovorom alebo pokutou a odstránením odpadu na vlastné náklady porušovateľa zákona, až po odsúdenie takejto osoby na trest odňatia slobody až do výšky 8 rokov," informovala Denisa Baloghová, hovorkyňa PPZ SR. 

"Máme v obci tri servisy, ktoré spolupracujú pri likvidácii alebo majú zabezpečenú likvidáciu pneumatík a vlastne s nimi spolupracujeme na likvidácii čiernej skládky pneumatík," povedal Anton Emrich. Podľa starostu by mohol odpad pochádzať od Slovákov žijúcich v Rakúsku alebo z blízkeho okolia. V obci totiž majú zberné miesto, kam môžu obyvatelia všetky druhy odpadu odovzdať. "Mám informáciu, že nejakí podnikatelia v blízkom okolí odpad vyvážali tam, ale pokiaľ niekoho nechytíme na mieste tak s tým nedokážeme urobiť nič," dodal starosta. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy