Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V neskolaudovanej ubytovni bývalo 30 ľudí. Pre požiar prišli o všetko
Zdielať na

V neskolaudovanej ubytovni bývalo 30 ľudí. Pre požiar prišli o všetko

PITELOVÁ / Požiar, ktorý v piatok podvečer zachvátil ubytovacie zariadenie v Pitelovej pri Žiari nad Hronom, napáchal škody za desiatky tisíc eur. V tom čase tam bolo asi 30 ľudí, ktorým na izbách zhoreli všetky osobné veci. Budova ešte nebola ani skolaudovaná, požiar ju tak vážne poškodil, že ju zrejme budú musieť zbúrať.

Desiatky profesionálov aj dobrovoľných hasičov sa nezastavili niekoľko hodín. Ubytovacie zariadenie kedysi známe ako Bohdanov mlyn vzbĺko ako fakľa, v priebehu krátkej doby sa oheň rozšíril na celú viacposchodovú budovu. Keď začalo horieť, v ubytovni bolo asi 30 ľudí. Všetkým sa podarilo bezpečne dostať von, no vybehli na rýchlo. Na izbách im zostali všetky osobné veci, vrátane dokladov. "Riadne to dymilo, pozrite, ako som vyšla von, iba mobil som si stihla zobrať, všetko zhorelo tam," opísala udalosti svedkyňa. "Hasiči nariadili evakuáciu, horelo viacero podlaží, na mieste zasahovalo 38 hasičov a 14 kusov techniky," informoval Erik Piater HaZZ BB. 

​Na miesto prišiel evakuačný autobus kam ľudí umiestnili. Miesto pred rokmi známe svojimi rybníkmi niekoľko rokov prerábali. Ubytovňa ale ešte nebola ani skolaudovaná. Majiteľ tam v čase požiaru nebol, je hospitalizovaný v nemocnici. "Tá stavba nie je skolaudovaná, bývali tam ľudia, ktorí tu nemajú trvalý pobyt," povedala Martina Záhorcová, staroska obce Piteľová. 

Hasiči boli na mieste ešte aj počas soboty. Celý objekt požiar vážne poškodil. Prehoreli viaceré poschodia, zhodiť bude potrebné aj strechu. Budova je tak neobývateľná, zrejme ju budú musieť zbúrať. Ľudia, ktorí v izbách bývali sa budú musieť postarať sami o seba, v obci trvalý pobyt nemajú. Požiar vznikol v jednej z izieb, hasičský vyšetrovateľ zisťuje príčinu. "Vyšetrovateľ pracuje na viacerých verziách, zároveň komunikujeme s majiteľom, škody boli vyčíslené na niekoľko desiatok tisíc eur," dodal Erik Piater.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy