Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tínedžeri predávali drogy, no do väzenia nepôjdu. Dôvodom je aj škola
Zdielať na

Tínedžeri predávali drogy, no do väzenia nepôjdu. Dôvodom je aj škola

SNINA / Dílerov drog zadržali policajti priamo vo chvíli, keď predávali vrecká s konope. V putách skončili dvaja mladíci vo veku 17 až 18 rokov. Hoci im hrozí niekoľkoročné väzenie, sú na slobode. Dôvodov je viacero, napríklad aj dochádzka do školy.

Dvoch mladíkov zo Sniny zadržali priamo pri predaji drog na chodníku pred nákupným centrom. "Mladí muži predali ďalším dvom mladíkom z obce Stakčín zelenú sušinu v igelitových vreckách," uviedla policajná hovorkyňa Jana Ligdayová.  

Obaja mladí muži skončili po policajnej razii s putami na rukách a po obvinení smerovali do väzby. Rozhodnutie Okresného súdu v Humennom ale senát Krajského súdu v Prešove zrušil.

Mladíkov prepustili na slobodu. Bola im nariadená takzvaná preventívna väzba pod dohľadom mediačného a probačného úradníka. "Zároveň obvineným uložil povinnosť dostaviť sa po dohode k probačnému a mediačnému úradníkovi. Tiež povinnosť navštevovať školu a po ukončení vyučovania zdržiavať sa v mieste trvalého bydliska," hovorkyňa krajského súdu Ivana Petrufová. 

Obvinení majú aj povinnosť hlásiť každú zmenu svojho pobytu. No budú obmedzení aj v ďalších činnostiach. "Obvineným napokon uložil obmedzenia a to zákaz úmyselného vzájomného kontaktovania v akejkoľvek forme a zákaz používať alkoholické, omamné a psychotrpné látky," dodala Petrufová. 

Probačný dohľad je vhodnou alternatívou najmä u prvopáchateľov a je takpovediac druhou šancou v ich ľudskom zlyhaní. "Krajský súd dospel k názoru, že v oboch prípadoch nejde o tak narušných páchateľov, že by pri prvom vybočení z medzí zákona, keďže doposiaľ neboli súdne trestaní, mal byť použitý najprísnejší zabezpečovací inštitút a to väzba, ktorý by okrem iného narušila proces ich stredoškolského vzdelávania," vysvetlila Petrufová. 

Za drogovú trestnú činnosť hrozí staršiemu z dvojice obvinených trest odňatia slobody na 3 až 10 rokov.

Pozrite si archívnu súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy