Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Naplánoval útok na vlak. Česká republika má prvého odsúdeného teroristu
Zdielať na

Naplánoval útok na vlak. Česká republika má prvého odsúdeného teroristu

PRAHA / Vrchný súd v Prahe zamietol odvolania Jaromíra Baldu, ktorý je obvinený v prípade terorizmu. Ide tak o prvého odsúdeného teroristu na území Českej republiky. Hrozilo mu až 15 ročné väzenie. Súd ale rozhodol o treste vo výške štyroch rokov.

Česko má prvého odsúdeného teroristu. Vrchný súd v Prahe v odvolacom konaní potvrdil seniorovi Jaromírovi Baldovi štvorročný trest. Teroristický útok spáchal tým, že zámerne zoťal stromy tak, aby padli na železničnú trať. Hrozilo mu až 15 ročné väzenie.

Vrchný súd potvrdil rozhodnutie krajského súdu z januára tohto roku. Trest 4 roky za mrežami, úhrada 300 tisíc ako náhrada škody Českým dráham a ambulantné psychiatrické liečenie. "Mrzí ma to, som trochu sklamaný ale taký je život," konštatuje obhajca obžalovaného Aleš Tolnay.

"Domnievam sa, že rozhodnutie bolo uložené v medziach zákona. Tento trest bol obžalovanému uložený veľmi citlivo," tvrdí štátny zástupca Martin Bílý. 71-ročný dôchodca Jaromír Balda prosil súd o zhovievavosť. "Vážený pán predseda, vážený súd, prosím vás, súďte citlivo. Ja som nechcel nikomu ublížiť," hovoril na súdnom pojednávaní Balda. Tvrdil, že má podlomené zdravie a čoskoro sa mu narodí vnučka. Vo väzbe sa vraj už napravil. Proti rozsudku sa už nemožno odvolať pri súde danej inštancie, nadobudol právoplatnosť. Prípustné je len odvolanie na Najvyššom súde v Brne. 

Balda dostal za teroristický útok trest na spodnej hranici. Podľa sudcu ale čin plánoval, zohnal si motorovú pílu, polial topánky benzínom aby zahladil stopy, vytlačil letáky s nápismi Allahu Akbar, aby spoločnosť postrašil Islamským štátom a prisťahovalcami a porúbal stromy na železničnú trať. Vlak havaroval a len zhodou šťastných okolností ľudia neumierali. Skrytého podporovateľa hnutia SPD usvedčili zábery mestských kamier, na ktorých roznášal letáky do poštových schránok, ako aj policajné odposluchy. 

Nádoby plné nebezpečného odpadu vyhádzané v turistickej oblasti. Hrozila ekologická katastrofa.Viac v reportáži TV JOJ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy