Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Policajné hliadky vyrazili na cesty. Aj pohárik alkoholu vás môže vyjsť draho
Zdielať na

Policajné hliadky vyrazili na cesty. Aj pohárik alkoholu vás môže vyjsť draho

BRATISLAVA / Policajti vyrazili pred Veľkou nocou na cesty. Pri aktuálnej akcii sa zamerali na alkohol za volantom. Zodpovední vodiči dostali od policajných hliadok malé prekvapenie.

Podiel počtu nehôd spôsobených alkoholom tvorí ročne asi 11 percent. Štatistiky navyše ukazujú, že počas Veľkej noci má dvakrát viac vodičov vypité. Preto aj v týchto dňoch vykonáva dopravná polícia zvýšený dohľad nad bezpečnou jazdou za volantom. Šoféri, ktorí nemali v sebe ani kvapku alkoholu, dostali od policajtov čokoládové vajíčko. Jazda pod vplyvom alkoholu do 1 promile je priestupkom.

"Hrozí im nie len tá sankcia, že do 800 € napríklad, alebo zákaz činnosti do 3 rokov, ale oni potom musia ísť psychiatrovi. Ten musí preskúmať, či nie sú závislí od alkoholu, idú na odborné poradenstvo k psychológom, na skupinové sedenia," vysvetlil Ján Ignaták z Odboru dopravnej polície. 

Nad 1 promile už ide o trestný čin, za ktorý hrozí pobyt vo väzení. I malé množstvo alkoholu zhoršuje vodičovu koordináciu i motoriku, znižuje ostrosť zraku a zužuje videnie. Reakčný čas bežného vodiča, ktorý nie je pod vplyvom alkoholu je 1 sekunda. Pri osobách, ktoré sa pred jazdou posilnili, sa reakčný čas zvyšuje minimálne na dvakrát toľko. 

Ako dlho sa drží alkohol v krvi?

Ako dlho vodičovi koluje alkohol v žilách, závisí od viacerých faktorov. "Záleží to napríklad od pohlavia, hmotnosti, ale aj od nejakého fyzického a duševného rozpoloženia osoby. Pri priemernom mužovi o váhe 85 kg sa 3 veľké pivá dostávajú z organizmu takmer 8 hodín, pri žene je to ešte 1.6 násobne viac," povedal Roman Török, z oddelenia Bezpečnosti cestnej premávky ministerstva dopravy.

"Snažíme sa teraz apelovať aj na hostiteľky, aby svoje návštevy neponúkali alkoholom, keď sú motorizované, keď prídu autom," dodala Jana Shepperd zo Slovenského združenia výrobcov piva a sladu. 

Už pri jednom litri piva je u vodiča pravdepodobnosť dopravnej nehody vyššia o 100% ako u vodiča, ktorý nepil vôbec.

Pozrite si reportáž o tzv. alkoholovom rekordmanovi. Neuveríte, koľko nafúkal:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy