Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Obchody na Veľkú noc predávajú najmä vajcia. Hydinári však upozorňujú na tie, ktoré sú podozrivo lacné
Zdielať na

Obchody na Veľkú noc predávajú najmä vajcia. Hydinári však upozorňujú na tie, ktoré sú podozrivo lacné

BRATISLAVA / Veľká Noc je už naozaj predo dvermi a tak sa ľudia zásobujú potravinami. Obchody dnes doslova praskajú vo švíkoch. Najpredávanejšie sú najmä vajcia. A práve pri nich hydinári upozorňujú na tie, ktoré sú podozrivo lacné. Zároveň hovoria, že v súboji o zákazníka naši výrobcovia ťahajú za kratší koniec.

Nákupná cena vajec na Slovensku je podľa únie hydinárov v porovnaní s vlaňajším rokom o 14 až takmer 30 percent nižšia. "Situácia pre výrobcov je čoraz horšia. Dnes už mnohí fungujú na hranici rentability. Straty, ktoré toto znižovanie prináša sa pohybujú v rozpätí niekoľkých sto tisíc eur, pre každého producenta," tvrdí Ľubomír Urban z Únie hydinárov Slovenska. 

Pre férovejšie obchodné regule u nás platí zákon o neprimeraných obchodných praktikách. Podľa neho by nemal obchodník produkt kupovať za nižšiu cenu, ako sú výrobné náklady. To sa ale podľa únie hydinárov netýka zahraničných dodávateľov. Konečná voľba je však aj tak na zákazníkovi.

Ľubomír Urban tvrdí, že zastúpenie zahraničných vajec na našom trhu je až 25 percent a väčšinou sú lacnejšie. To je podľa hydinára príliš veľa, lebo naša krajina je vo výrobe vajec sebestačná. "Avšak nikto pri tejto prestrelke nepovie, odkiaľ tie vajcia sú. Zo zahraničia sa tu častokrát vozia vajcia, ktoré majú tesne pred uplynutím 28 dňovej spotreby," konštatuje Urban. "To je pravda, na toto si treba dávať pozor," informuje riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš. 

Obchody sa ale bránia tým, že majú širokú ponuku slovenských vajec. "Drvivá väčšina vajec, ktoré predávajú členovia slovenskej aliancie moderného obchodu pochádza zo slovenských chovov. Dokonca vo viacerých sieťach dosahujú až stopercentné zastúpenie," hovorí predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič

Na slovenských pultoch opäť poľské vajcia

"Po nejakom dlhšom čase sa na slovenskom trhu objavili opäť poľské vajcia," odpovedá Ľubomír Urban. Podľa odborníka pri nákupe vajec treba uprednostniť najmä ich kvalitu a čerstvosť. Okrem toho krajinu pôvodu si treba overiť nielen na krabici, ale aj na škrupine vajca. Potravinová správa kontroluje aj mäsové, mliečne aj čokoládové výrobky. Počas marca odhalila celkovo 1056 nedostatkov. "Už sledujeme aj dátum spotreby, minimálnej trvanlivosti. Pokiaľ by nastala zmena alebo porušenie, výrobok sa sťahuje, informujeme spotrebiteľa. Ale zatiaľ celkom dobre tie nálezy sú," tvrdí Jozef Bíreš. 

Danko avizuje nižšiu daň na potraviny. Vyzýva ľudí, aby mu dávali tipy. Viac v reportáži TV JOJ: 

Najčítanejšie