Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kauza sexuálneho zneužívania v detskom tábore pokračuje
Zdielať na

Kauza sexuálneho zneužívania v detskom tábore pokračuje

BRATISLAVA / Kauza sexuálneho zneužívania v detskom tábore Chachaland pokračuje. Prehovorila už ďalšia žena. Katarína Danová, ktorá sa s traumou z detstva zdôverila ako prvá, v piatok aj s odborníkmi na túto tému diskutovala v relácii televízie JOJ Supermama. V jej prípade polícia začala trestné stíhanie pred dvoma týždňami, na príkaz generálnej prokuratúry. Obvinenie v tejto veci ešte nepadlo.

"Pri tom sexuálnom zneužívaní je to tak, že ten predátor si vás akoby pripraví na to celé. Na to, že príde k sexuálnemu kontaktu. Takže vy v konečnom dôsledku nekladiete odpor. Toto sa volá grumbling," priznala Katarína Danova, obeť sexuálneho zneužívania v detskom tábore. O prípadoch informovali v marci Dennik N a denník SME

"Vyšetrovanie tohto prípadu aj naďalej pokračuje, vzhľadom na štádium trestného konania bližšie informácie v súčasnosti nie je možné poskytnúť," informovala policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková. 

"Je naplánovaný výsluch poškodenej K.D. a to v prítomnosti znalca ako aj dozorujúcej prokurátorky Krajskej prokuratúry Bratislava. Po tomto bude rozhodnuté o vykonaní ďalších potrebných a do úvahy prichádzajúcich úkonov," uviedol hovorca krajskej prokuratúry Olivej Janíček. 

Prehovorila o traume z tábora

Katarína Danová o svojom dlhoročnom trápení napísala blog. Odvahu urobiť to, nabrala až po 16. rokoch. Uviedla, že ju v detstve v rokoch 2003 až 2006 mal zneužívať vedúci tábora. Tvrdí, že traumu z toho má doteraz.

"Reálne sa to stalo. Dialo sa to v období, keď som mala 13 až 16 cca. Celkovo to môžeme kategorizovať ako sexuálne zneužívanie," vraví Katarína. "Je obdivuhodné, že vôbec bola ochotná, respektíve schopná vyhľadať nejakú odbornú pomoc, pretože mnohé obete dodnes nevyhľadali odbornú pomoc," uznal súdny znalec a klinický psychológ Dušan Kešický.

Podľa ďalšej odborníčky Ivety Schusterovej naša spoločnosť pre podobné prípady ešte nedozrela: "Nemyslím si, že naša spoločnosť je nastavená tak, že to zobere presne tak, ako to ona povedala." Katarína tvrdí, že najskôr to musela spracovať, aby tomu dokázala čeliť. Preto prehovorila až po takom dlhom čase. Je pripravená s políciou spolupracovať.

"Takéto zneužívanie detí a osôb, ktoré sú odkázané na svojich starších vedúcich, tak toto má svoj taký manipulatívny charakter," myslí si Kešický. "Niekedy, keď sa začnú tieto obete brániť, tak môže dôjsť až k úmrtiu. Že ten páchateľ tú dotyčnú obeť až zabije," pokračuje Schusterová. 

Dohliada aj generálna prokuratúra 

Agenda trestných činov sexuálneho charakteru páchaných na deťoch je jednou z priorít generálneho prokurátora. Aj preto sa na túto oblasť už špecializujú aj jednotliví prokurátori. A tí sa zúčastňujú aj na výsluchoch svedkov.

"Generálna prokuratúra bude tento prípad sledovať a dozor v predmetnej veci bude vykonávať prokurátorka Krajskej prokuratúry v Bratislave," potvrdila hovorkyňa Andrea Predajňová. Katarína ale tvrdí, že ona nie je jediná obeť. "Obetí je viac, majú skúsenosti z rôznymi vedúcimi. Bola tam skupina ľudí, ktorí vedeli, že sa to dialo, ktorí to sami páchali," dodala Katarína. 

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy