Jasno
12°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Koalícia rozhoduje o peniazoch pre rodičov. Bude dlhšia materská alebo im prilepšia?
Zdielať na

Koalícia rozhoduje o peniazoch pre rodičov. Bude dlhšia materská alebo im prilepšia?

BRATISLAVA / Šesť eur. O toľko sa od 1. januára dvihol rodičovský príspevok na deti do troch rokov. Koalícia aktuálne rozhoduje či do budúcna túto sumu radikálne zvýšiť, alebo radšej predlžiť materskú na 52 týždňov. A hoci o týchto plánoch počúvame už niekoľko mesiacov, definitívne rozhodnutie zatiaľ nepadlo.

Ministerstvo práce vraj finalizuje s prípravami a rokovaniami o tom či má by dlhšia materská, alebo vyšší rodičovský príspevok. Minister práce, rodiny a sociálnych vecí Ján Richter sa netají tým, že by preferoval druhú možnosť. 

"My máme pripravené riešenie aj jedno, aj druhé. Ja osobne sa s tým netajím, že preferujem navýšenie rodičáku v tomto prípade, lebo vnímam veľmi veľký skok po skončení materskej," uviedol minister Richter. Presnú sumu zatiaľ konkretizovať nechcú.

Hnutie Sme rodina už trikrát za toto obdobie predkladalo návrh, ktorým chcú zvýšiť rodičovský príspevok z 220 na 280 eur, čo je aktuálne výška príspevku na opatrovanie dieťaťa. "Suma 280 eur preto, lebo v tejto výške môžu dostať rodičia príspevok na opatrovanie a my nechceme, aby matky, ktoré chcú byť s dieťaťom do 3 rokov doma, boli diskriminované," uviedla za hnutie Petra Krištúfková. 

Rezort práce zároveň hovorí aj o tom, že ak by šiel do zvyšovania rodičovského príspevku, aby boli rozdelení rodičia na tých, ktorí pred nástupom na materskú pracovali a ktorí nie. Detaily ale ešte budú predmetom rokovaní. 

Na petičnom portáli už založili petícia za zvýšenie rodičovského príspevku a to na viac ako 380 eur. Podpísalo sa pod to aktuálne viac ako 14 tisíc ľudí.  

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy