Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Úrad práce mu vyplatil viac ako 51 tisíc eur na osobného asistenta. Žiadneho nemal
Zdielať na

Úrad práce mu vyplatil viac ako 51 tisíc eur na osobného asistenta. Žiadneho nemal

HORNÝ ZEMPLÍN / Od roku 2006 poberal príspevok na osobného asistenta, no peniaze používal na úplne iný účel. Úrad práce pritom žiadateľovi vyplatil viac než 51 tisíc eur. Humenskí kriminalisti prípad prešetrujú ako subvenčný podvod, za ktorý hrozí až 10-ročné väzenie.

Podľa prvotných zistení polície sa mal skutok diať dlhých 13 rokov. Žiadosť o poskytnutie príspevku na osobnú asistenciu prišla na úrad ešte v roku 2006. Príspevok bol žiadateľovi schválený a to nie je všetko. V nasledujúcich rokoch mal dokonca opakovane požiadať o navýšenie počtu hodín na osobnú asistenciu.

"Aj týmto žiadostiam bolo vyhovené a príspevok bol zvýšený," informovala policajná hovorkyňa Jana Ligdayová. So žiadosťou o príspevok sa spája prísne posudzovanie.

Zákon hovorí, že osobného asistenta si vyberá klient a zároveň s ním uzatvára zmluvu o výkone osobnej asistencie. Tú musí predložil úradu. "Klient predkladá výkaz o počte hodín vykonanej osobnej asistencie, príspevok je vyplácaný klientovi a ten ho ďalej vypláca svojmu asistentovi/asistentom," vysvetľuje Mária Hrehová z kancelárie generálneho riaditeľa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny SR. 

Lenže v tomto prípade osobní asistenti podľa polície peniaze nedostali a to nie je všetko. "Osoba vykazovala peňažný príspevok na osoby, ktoré jej asistenciu nevykonávali a peniaze použila na iný účel, čím úrad práce uviedla do omylu," povedala ďalej Ligdayová. 

Páchateľovi hrozí väzenie na 3 až 10 rokov. Policajti prípad vyšetrujú ako zločin subvenčného podvodu. Zatiaľ neobvinili nikoho. Škoda sa za 13 rokov vyšplhala poriadne vysoko. "Úrad osobe neoprávnene vyplatil sumu vo výške viac ako 51 tisíc eur," informovala policajná hovorkyňa. O spôsobe vrátenia spreneverených finančných prostriedkov a o tom, kto ich je povinný vrátiť, rozhoduje súd.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy