Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dávid, ktorý prišiel na políciu a priznal sa k vražde otca, stál pred súdom
Zdielať na

Dávid, ktorý prišiel na políciu a priznal sa k vražde otca, stál pred súdom

TRNAVA / Okresný súd v Trnave rozhodol o osude Dávida, ktorý mal ešte pred dvomi rokmi zavraždiť po niekoľkoročnom týraní svojho otca a následne sa priznať na polícii. Vzhľadom na okolnosti, za akých sa vražda stala, bol stíhaný na slobode. V piatok sa postavil pred súd.

Dávid ešte ako 17-ročný tínedžer prišiel v jeden večer na policajné oddelenie v Galante, kde oznámil, že zabil svojho otca. Zavraždený 43-ročný Jozef mal podľa informácií TV JOJ problémy s alkoholom a svoju rodinu dlhé roky týral.

V ten osudný večer sa mal opäť agresívne správať. Chlapec mal počuť matkin plač. To už bola skratová chvíľa, kedy mal vziať búracie kladivo a otca usmrtiť.

Domáce týranie

"Zrejme to bolo doma dosť napäté a 17-ročný syn to, pokiaľ viem, nezvládol a stalo sa večer, čo sa stalo," uviedol známy rodiny. Chlapca následne obvinili z vraždy a prokurátor navrhol jeho väzobné stíhanie. Súd však potom ako zvážil viaceré okolnosti, ako sú priznanie, dobrá povesť či pozitívna výpoveď svedkov, návrh zamietol a chlapec bol stíhaný na slobode.

Rozhodnutie súdu 

O osude Dávida B.  piatok rozhodoval Okresný súd v Trnave. Podľa trestného zákona hrozí za vraždu 20 až 25 rokov, avšak v prípade mladistvého je to polovičná sadzba. Vzhľadom na poľahčujúce okolnosti bol zo strany Dávidovho obhajcu ale očakávaný ešte nižší trest.

"Skutočnosť, že znalci zo znaleckého ústavu konštatovali bez akýchkoľvek pochybností, že bol trestný čin spáchaný vo vystupňovanom afekte za zmenšenej príčetnosti," uviedol jeho obhajca Daniel Lipšic. 

Okresný súd približne po hodine rozhodol a Dávidovi B. vymeral 4 roky odňatia slobody. "Okresný súd Trnava vyhlásil rozsudok a uznal mladistvého obžalovaného za vinného z obzvlášť závažného zločinu vraždy," informovala hovorkyňa krajského súdu Jana Kondákorová. 

"To bol návrh prokuratúry. Nám sa za okolností toho prípadu, kedy aj môj klient a jeho matka boli dlhodobo, dlhoročne psychicky a fyzicky týraní, zdá ten trest neprimeraný," dodal Lipšic. 

Primeraná reakcia? 

Podľa Dávidovho obhajcu by bol pre neho spravodlivejší podmienečný trest. Sudca svoje rozhodnutie argumentoval tým, že mal chlapec reagovať inak a týranie oznámiť polícii. Takéto uvažovanie je však podľa obhajcu komplikované.

"Všetky výpovede potvrdzujú obrovský strach, ktorý mal Dávid zo svojho otca a ktorý mala aj jeho manželka, ktorý sa im vyhrážal, že pokiaľ pôjdu na políciu, tak ich zabije, preto je podla mojej mienky trochu náročné hodnotiť, ako by sa najlepšie kto mal zachovať," vysvetlil Lipšic. 

"Neviem hodnotiť či rozhodli správne či nie. Kto si to neprežil, tak nevie," povedal Dávid. Rozsudok ešte nie je právoplatný. Obhajca sa proti verdiktu odvolal. O Dávidovi nakoniec rozhodne Krajský súd.

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy