Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Osud päťročného chlapca, ktorý sa prechádzal po parapete okna, zatiaľ nie je známy
Zdielať na

Osud päťročného chlapca, ktorý sa prechádzal po parapete okna, zatiaľ nie je známy

NOVÉ ZÁMKY / Päťročného chlapčeka, ktorý sa prechádzal po parapete okna na štvrtom poschodí, pustili z nemocnice. Dieťa nebolo na parapete po prvýkrát a pred dvomi rokmi spadlo z balkóna. Súd dočasne nariadil jeho odovzdanie do centra pre deti a rodiny. Podľa kurately sa matka o dieťa starala. Problémom je jej momentálna situácia.

Päťročný chlapec vyhadzoval z okna rôzne veci, kým jeho mama spala v obývačke. Naposledy Adrián pri nebezpečnej hre vyhodil aj kľúče od bytu. Policajti sa vďaka tomu dostali k nemu skôr, ako by z okna vypadol. V 15-metrovej výške vraj nestál po prvýkrát. Na dieťa prechádzajúce sa po parapete okna 4. poschodia upozornili vlani v lete aj terénne pracovníčky, ktoré práve v tom čase išli po tomto chodníku. 

Pred dvomi rokmi dokonca ako 3-ročný vypadol z balkóna. S vážnymi zraneniami skončil v nemocnici, jeho mamu museli hospitalizovať tiež. Psychicky sa z udalostí zrútila. "Malý má nejaké problémy, bolo tam podozrenie na autizmus, bohužiaľ, stalo sa viackrát, že od liekov zaspala, ale nevideli sme ju brať drogy," hovorí príbuzný Adriánovho nevlastného otca. Otázne je, ako sa dostali zatavené striekačky na stôl v byte, kde Adrián žil s mamou a nevlastným otcom. Polícia to preveruje.

"Po nešťastnej udalosti v roku 2017 sa musel úrad vážne zaoberať, či je matka schopná poskytovať dieťaťu s veľmi špecifickými výchovnými potrebami adekvátnu starostlivosť. Lekár potvrdil, že matka je schopná, za dodržiavania liečebného režimu, dieťaťu poskytovať adekvátnu starostlivosť," komentuje Jana Lukáčová z ÚPSVaR. V roku 2017 vypadol z balkóna, v 2018 bola polícia po prvýkrát privolaná k dieťaťu prechádzajúcom sa po parapete a tento týždeň jeho život zachránili už po druhýkrát. Jeho mama bola v tom čase pod vplyvom alkoholu i omamných látok. "Medzi matkou a dieťaťom bolo silné puto a matka sa v rámci svojich možností o dieťa dobre starala," dodáva Lukáčová.

Chlapec bol z nemocnice prepustený. Novozámocký súd rozhodol, že nešiel domov, ale do centra pre deti a rodiny. S jeho rodinou bude sociálna kuratela pracovať aj naďalej. "Ona ešte aj tvrdila, že malého dostane naspäť, možno to myslí aj úprimne, len vidíte, ako to celé dopadlo," reaguje príbuzný. 

Slobodná matka je obžalovaná zo závažnej trestnej činnosti. Zatiaľ môže ostať so svojím synom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy