Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kauza bývalej političky, ktorá nafúkala z tinktúry, je stále nevyriešená
Zdielať na

Kauza bývalej političky, ktorá nafúkala z tinktúry, je stále nevyriešená

Vraj nepila alkohol, ale pár minút predtým, ako ju zastavili policajti, dala si tinktúru na žalúdok. Taká je obhajoba bývalej političky, ktorú policajti riešili pár dní pred parlamentnými voľbami. Kým, podľa lekárnika je štandardná dávka tinktúry v priemere 20 kvapiek, expolitička tvrdí, že si naraz dala tri a pol fľaštičky. Znalci sa s takým prípadom ešte nestretli a nevedia nájsť nikoho, kto by to na sebe vyskúšal.

Bývalá politička čelí obžalobe z ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Pár dní pred poslednými parlamentnými voľbami najprv skončila na policajnom oddelení, potom na pohotovosti.

Dychovú skúšku odmietla a nasledoval odber krvi. Prokurátor v obžalobe uvádza, že mala mať 1,76 promile alkoholu. Obžalovaná sa bráni, že pár minút pred zastavením užila istý druh tinktúry. "Pri štandardnom dávkovaní, ktoré je od 15 do 30 kvapiek je to porovnateľné s nealkoholickým pivom, nemal by byť teda problém, nemala by nafúkať," uvádza prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ. 

Lenže obžalovaná tvrdí, že užila naraz až tri a pol fľaštičky, teda dokopy asi 175 mililitrov. "Ja som nikdy nevyšetrovala materiál, že by niekto vypil tri a pol fľaštičky," priznala znalkyňa z odboru zdravotníctva a farmácie. 

Tinktúra totiž obsahuje aj iné účinné látky, ktoré ale v krvi znalci nenašli a nie je jasné, či je vôbec možné ich prítomnosť dokázať. Nevedia nájsť nikoho, kto by sa na experiment podujal. "Na to, aby som to zistila, by som musela mať respondenta, ktorý by takéto množstvo vypil, ale riskovať také veľké množstvo. Ide všetko o látky, ktoré vo veľkom množstve sú toxické," vysvetľuje znalkyňa. 

Vypovedal aj znalec z odboru súdneho lekárstva. Tvrdí, že ak obžalovaná naozaj tinktúru užila krátko predtým, ako ju stopli policajti, tak v čase zastavenia mohla mať v krvi asi 0,10 promile. Podľa policajtov však bolo vidieť aj cítiť, že má vypité.

Pred sudcom vyhlásila, že je nevinná a vypovedať odmietla. Obaja policajti, ktorí ju vtedy riešili, zhodne tvrdia, že spolupracovať nechcela. Sudca chce obranu obžalovanej preveriť. Znalkyňa bude kvapky skúšať sama na sebe. Sudca jej uložiť zistiť, či po užití malého množstva tinktúry budú účinné látky v krvi, alebo nie. Znalkyni sa to však nepozdáva.

"Analýza je neodborná. Pretože je rozdiel, keď niekto zoberie 20 kvapiek, je tam úplne iný obsah tých účinných látok ako v 175 mililitroch," dodala znalkyňa. Koniec kauzy je v nedohľadne. Sudca pojednávanie odročil na neurčito.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy