Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
NAKA zasahovala po celom Slovensku. Obvinení sú zapletení do celoeurópskych podvodov
Zdielať na

NAKA zasahovala po celom Slovensku. Obvinení sú zapletení do celoeurópskych podvodov

BRATISLAVA / Od skorého štvrtkového rána zasahuje finančná polícia v okresoch Bratislava, Košice, Prešov, Komárno a Levice. Pätnástim členom zločineckej skupiny daňovej trestnej činnosti NAKA doručuje obvinenia.

Ide o obvinenia zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zločinu daňového podvodu, zločinu skrátenia dane a poistného a z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Teraz bude musieť 12 Slovákov a troch Čechov vypočuť a vykonať ďalšie procesné úkony.

Rozsiahlu ekonomickú trestnú činnosť mali páchať minimálne od decembra 2012 na území Slovenska a ďalších štátov Európskej únie. Zločinecká skupina mala byť napojená na zahraničnú zločineckú skupinu, pôsobiacu v Európskej únii. Na Slovensku mali vytvoriť sieť najmenej šiestich obchodných spoločností na simulované obchody s IT tovarom. Ten mal pochádzať práve od zahraničnej zločineckej skupiny.

Obchody mali byť „realizované“ najmenej s 12 firmami registrovanými v štátoch Európskej únie. Daňovou trestnou činnosťou tak mala vzniknúť škoda viac ako päť miliónov eur. Predstieranými obchodmi mali časť z neoprávnene získaných peňazí legalizovať vo výške viac ako dva milióny eur. Tie mali skončiť na účtoch tretích firiem, a to bez zjavného ekonomického opodstatnenia. Takto získané prostriedky mali byť vyberané v hotovosti a následne odovzdávané riadiacim členom zločineckej skupiny.

V prípade dokázania viny im hrozí za daňovú trestnú činnosť test odňatia slobody od päť do 12 rokov, za legalizáciu príjmu z trestnej činnosti od 12 do 20. Stíhaní sú na slobode.

NAKA zasahovala aj v stredu, podľa obyvateľov Kolárova, kam prišli, bol s nimi aj jeden z obvinených v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy