Skoro jasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Jedného z poľských aktérov pirátskych pretekov budú vyšetrovať na slobode
Zdielať na

Jedného z poľských aktérov pirátskych pretekov budú vyšetrovať na slobode

ŽILINA / Sudca Okresného súdu v Žiline v stredu rozhodoval o tom či do ukončenia policajného vyšetrovania môže zostať na slobode 26-ročný Lukasz K. Tento Poliak bol jedným z troch účastníkov tragickej naháňačky na Oravena jeseň minulého roka. Pri ich arogantnej jazde vyhasol život nevinného muža z tohto regiónu.

Lukasz sedel vo vyšetrovacej väzbe po rozhodnutí Krajského súdu v Žiline od októbra 2018. Pri pirátskej jazde na Orave šoféroval čierny mercedes a jeho kamarát čelne narazil do auta, v ktorom zomrel v oprotiidúcom vozidle Slovák.

"On sa vlastne vyhol aj nehode, aj všetkému, ale vzhľadom k tým okolnostiam, ktoré sú s tým spojené,sa to hodnotí ako celok, to ich konanie," uviedol prokurátor Juraj Pikora. 

Neverejné pojednávanie netrvalo dlho. Sudca zvážil, že Lukasz nemusí byť do ukončenia policajného vyšetrovania za mrežami. "Rozhodol o prepustenie obvineného z väzby na slobodu. Väzba bola nahradená prijatím peňažnej záruky vo výške 20 tisíc eur a prijatím sľubu obvineného," informovala hovorkyňa krajského súdu Lenka Belavá. 

Minulý týždeň sudca prepustil z vyšetrovacej väzby Adama, vodiča žltého ferrari. Lenže v jeho prípade nestačila len finačná záruka a písomný sľub. "Väzba bola nahradená aj dohľadom probačného a mediačného úradníka. Obvinenému boli uložené ďalšie obmedzenia a povinnosti," dodala Belavá. 

Obidvaja boli predtým obvinení za obzvlášť závažný zločin všeobeného ohrozenia s hrozbou väzenia až na 15 rokov. Teraz po zmene právnej kvalifikácie ich skutku čelia obvineniu za zločin s miernejšou sadzbou, kde je horná hranica trestu 10 rokov. "Na základe znaleckých posudkov bolo vyhodnotené a konštatované, že ich spôsob jazdy a okolnosti s tým spojené sú znakmi, ktoré sú súčasťou základnej skutkovej podstaty," dodal prokurátor. 

Na žilinský okresný súd zrejme predvedú koncom týždňa aj tretieho účastníka tragickej naháňačky. Marčin šoféroval čierne porsche a priamo nabúral do škodovky, v ktorej zomrel nevinný muž z Oravy. Za všeobecné ohrozenie mu hrozí až 20 rokov väzenia. V jeho prípade bude sudca rozhodovať o predĺžení väzby.

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy