Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Obžalovaní z krivej výpovede v prípade bitky v Moldave sudcovi nerozumeli, pojednávanie odročil
Zdielať na

Obžalovaní z krivej výpovede v prípade bitky v Moldave sudcovi nerozumeli, pojednávanie odročil

KOŠICE / Na lavicu obžalovaných sa posadili ďalší dvaja Moldavčania, ktorých vinia z krivej výpovede. Irena a Július mali nepravdivo obviniť policajtov zasahujúcich počas razie v tamojšej osade ešte v roku 2013. Hoci sa v súdnej sieni zišli všetky procesné strany, sudca pojednávať nemohol.

Zasadnutie trvalo len niekoľko minút. Hlavné pojednávanie totiž aj v tomto prípade brzdí jazyková bariéra. Obvinenia proti policajtom sa nepotvrdili, vyšetrovateľ inšpekcie ministerstva vnútra trestné stíhanie zastavil. Štyria obžalovaní muži už majú prvé konania za sebou. Irena a Július mali mať prvé pojednávanie až v stredu. Obžalovanú ženu do súdnej siene priviedla eskorta, odpykáva si trest za záškoláctvo svojich detí. Sudca však musel proces po chvíli odročiť, Irena totiž nehovorí po slovensky, nevie ani čítať a písať. "Je otázne, že ako mohlo vôbec prebiehať prípravné konanie, je otázne, ako rozmýšľali jednotlivé orgány nad dodržiavaním jej základných ľudských práv a slobôd," uviedol obhajca Roman Kvasnica. 

​V prípravnom konaní žena vypovedala, že po slovensky rozumie a to dokonca v prítomnosti obhajcu. Zápisnicu dokonca podpísala. "Pokiaľ boli vypočúvaní ako svedkovia poškodení, 4 zo 6 obžalovaných, tak mali vykonávaný preklad, čiže aspoň časť tej výpovede bola prekladaná," vysvetlil Roman Kvasnica. Obhajoba žiada pribrať do konania tlmočníka i prekladateľa. Hoci obžalovaný Július slovensky rozumie, priebehu trestného konania by podľa obhajcu neporozumel. Obhajca rovnako požaduje, aby bola do maďarského jazyka preložená aj obžaloba. K rovnakému problému došlo i v konaní s ďalším obžalovaným, ktorý mal pojednávanie pred dvomi týždňami. "V prípravnom konaní, v procesnom postavení obvineného sa vyjadril, že rozume slovenskému jazyku slovom aj písmom, a podpísal túto zápisnicu v prítomnosti obhajcu s tým, že bol riadne poučený," povedal Matej Čintala, prokurátor. 

Sudca proces odročil a stanovil ďalší termín pojednávania na koniec mája

Súvisiace články

Najčítanejšie správy