Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vraždy bielych koní, konkurentov a svedkov. Osem členov sátorovcov poslal súd za mreže
Zdielať na

Vraždy bielych koní, konkurentov a svedkov. Osem členov sátorovcov poslal súd za mreže

BANSKÁ BYSTRICA / V počte vrážd nemajú v strednej Európe konkurenciu - takto sa po vynesení rozsudku vyjadril o sátorovcoch prokurátor, ktorý mal prípad na starosti. Osem členov mafiánskej skupiny z južného Slovenska v pondelok poslal za mreže Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Za vraždy bielych koní, konkurentov a nepohodlných svedkov dostali tresty od 17 do 25 rokov.

Podľa obžaloby sa zbavovali bielych koní, nepohodlných svedkov aj konkurencie, no neváhali popraviť aj samotnú hlavu zločineckej skupiny Ľudovíta Sátora. Svojich obetí sa zbavovali mimoriadne brutálne, pomleli ich v mlynčeku na mäso. "V počte vrážd nemá konkurenciu, myslím, že v strednej Európe nie je gang, ktorý by mal na svedomí viac ako 40 vrážd," uviedol prokurátor. 

​Proces trval necelý rok, medzi svedkami, ktorí vypovedali za múrmi väznice bol aj policajný prezident Milan Lučanský, ktorý hovoril o stretnutí so Sátorom či jeho predchodca Jaroslav Spišiak, ktorého diskreditáciu sátorovci pripravovali. "Vtedy to nikto neriešil, teraz som obeť," poznamenal Jaroslav Spišiak, bývalý prezident PZ. 

Osem mužov čelilo obžalobe z 12 skutkov, okrem čelných predstaviteľov patril do mafiánskej skupiny aj bývalý policajt, ktorý pre gang vynášal informácie. Tie viedli k poprave Vojtecha Ésciho z konkurenčnej skupiny pápayovcov. Obžalovaným mužom vymeral špecializovaný trestný súd 17 až 25 ročné tresty. "Senát Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica dnes uznal za vinných 8 osôb obžalovaných zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy a iných trestných činov," informovala Katarína Kudjáková hovorkyňa súdu. "Je to prvá etapa kauzy sátorovci, neboli uložené doživotné tresty, lebo spolupracujú a obvinili sme ďalšie osoby, ktoré si objednali vraždy," dodal prokurátor. 

Od začiatku spolupracuje Zsolt Nagy alias Čonti a Juraj Bugár, vyšetrovaciemu tímu sa vďaka ich výpovediam podarilo objasniť ďalšie vraždy. "Vykopali sme ďalších 10 tiel, kauza pokračuje, sú tam aj ctihodní občania z komunálnej politiky," povedal prokurátor. Kauza sátorovci tak dnešným rozsudkom nekončí, prokurátor pripravuje ďalšie obžaloby, na lavici obžalovaných okrem už teraz známych mien z procesu figuruje napríklad aj starosta Dolného Chotára so synom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy