Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Pred 20 rokmi popravili mafiánsku skupinu pápayovcov. Vyšetrovanie stále pokračuje
Zdielať na

Pred 20 rokmi popravili mafiánsku skupinu pápayovcov. Vyšetrovanie stále pokračuje

DUNAJSKÁ STREDA / V pondelok uplynulo presne dvadsať rokov od popravy mafiánskej skupiny známej ako pápayovci. Udalosť vošla do dejín ako najkrvavejší masaker v dejinách Slovenska. Obeťou sa stal aj boss mafiánskeho gangu Tibor Pápay. Aj po dvoch dekádach vyšetrovanie stále pokračuje.

Bol 25. marec 1999. Deň, kedy pri krvavej poprave zahynuli deviati členovia zločineckej skupiny pápayovcov, vrátane vtedajšieho šéfa dunajskostredského podsvetia Tibora Pápaya. Desiaty z nich zomrel v nemocnici. 

Masaker sa odohral v známom dunajskostredkom podniku Fontána v centre mesta. Krátko po 19:00 hodine doň vtrhli traja maskovaní muži, ktorí v prestrojení za falošných policajtov členov obávaného gangu postrieľali.

Perfektné maskovanie a únik

Pápayovci v tom čase hrali v podniku karty. Jeden z troch mužov mal zakričať, že ide o policajnú akciu a vzápätí mali do nich zvyšní dvaja vystrieľať so samopalov 113 rán. "Bola to strašná streľba, kričali davaj, davaj, davaj. O pár sekúnd vybehli a naskákali do áut," opisuje situáciu svedok. 

Za prípravu vraždy boli pôvodne obvinení a zadržaní bratia Csaba a Szilárd Raiszovci a Árpád Szamaránsky, ktorý mal strelcov do Fontány doprevádzať. Kto však strieľal, sa polícii zistiť nepodarilo. Podľa obžaloby mal vraždu pápayovcov zosnovať práve Lajoš Sátor, ktorý bol hlavou konkurenčnej mafiánskej skupiny na južnom Slovensku. Toho však nikdy nechytili, dokonca polícii prekĺzol pomedzi prsty. "Vyskytli sa okolnosti, s ktorými nikto nemohol rátať. Perfektné maskovanie, úniková cesta takým spôsobom," vyjadril sa vtedajší policajný prezident Jaroslav Spišiak. 

Bratov prepustili a boli zavraždení 

Bratia Reiszovci a Arpád Szamaránszky boli podľa zákona po 5 rokoch prepustení na slobodu, pretože súd ich prípad nedokázal uzatvoriť. Arpád Szamarásnzky krátko potom zomrel pri autonehode.

Bratia boli zavraždení v roku 2008 a ich telá zakopali na pozemku bývalého družstva pri Dunajskej Strede o tri roky neskôr. Z ich vraždy vtedy polícia obvinila Sátora. Ani Sátor však už nie je medzi živými, k jeho zavraždeniu sa priznal bývalý mafiánsky bos Lehel Horváth. Za smrť pápayovcov nebol doteraz nikto právoplatne odsúdený. Polícia však vo vyšetrovaní pokračuje.

"V súčasnosti je z uvedeného skutku obvinených celkovo šesť osôb. Viac informácií k prípadu nie je možné poskytnúť, nakoľko by to mohlo podstatne sťažiť prebiehajúce vyšetrovanie," informovala policajná hovorkyňa Denisa Baloghová. 

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy