Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bezdomovci sa pustili do jarného upratovania
Zdielať na

Bezdomovci sa pustili do jarného upratovania

Archívne video

SEREĎ / Policajtom sa podarilo motivovať a podnietiť do práce ľudí bez domova, ktorí na mieste, kde bývali, urobili obrovské smetisko. Keďže sa nachádzalo na brehu rieky Váh, vyzbieraný odpad skončil na smetisku a nie v rieke.

Obyvateľka Serede Helena konštatovala stav brehov rieky Váh, kde sa dlhší čas zdržiavali bezdomovci: "Bol tu strašný neporiadok, všetko nanosené od kontajnerov."

"Ľudia sa sťažovali, že pri Váhu v oblasti zvanej Baywatch je veľký neporiadok a taktiež na Garbiarskej ulici," konštatoval náčelník mestskej polície v Seredi, Ladislav Fabo. Mestskí policajti sa to rozhodli riešiť tak, že ľudí bez domova vyzvali, aby to čo tam priniesli pozbierali do vriec. "Podarilo sa nám aktivovať, šesť až sedem bezdomovcov, ktorí si po sebe poupratovali," konštatuje náčelník mestskej polície. 

​Nazbierali niekoľko vriec rôzneho odpadu, ktorý potom pracovníci mesta vyviezli na skládku odpadu. Mestskí policajti takúto akciu neorganizovali po prvýkrát. "Bezdomovcov sme motivovali tým, že sme im z vlastných zdrojov nakúpili potraviny a od podnikateľov sme získali sponzorské prostriedky na obed," priznal Ladislav Fabo. 

"To sa nám podarilo v niekoľkých prípadoch a je to vec nekonečná a stále sa opakujúca," informoval nás primátor mesta Sereď, Martin Torčanyi. "Oni sú radšej takto vonku ako hocikde v hocijakej ubytovni," skonštatovala obyvateľka mesta.

Pýtali sme sa ľudí bez domova, prečo sa rozhodli žiť vonku a nie v nejakej ubytovni. "Mne je teplo, mne je teplo, o mňa sa mesto nestará, ja sa starám sám o seba," zareagoval na naše otázky jeden z bezdomovcov. Keď sme zisťovali, či chodia do nocľahárne odpovedali: "To je naša vec."

Pozrite si, akú aktivitu počas mrazivého počasia v Bratislave organizovala priamo na hlavnej stanici najväčšia nocľaháreň:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy