Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Splnomocnenec vlády sa stretol so zástupcami obcí a škôl. Témou bola nebezpečná droga Herba
Zdielať na

Splnomocnenec vlády sa stretol so zástupcami obcí a škôl. Témou bola nebezpečná droga Herba

RIMAVSKÁ SOBOTA / Splnomocnenec vlády pre rómske komunity sa v Bátke stretol so zástupcami okolitých obcí, ako aj základných škôl. Hovorili o nebezpečnej droge nazývanej Herba, ktorá už u nás patrí na zoznam zakázaných látok.

Pohladkal psa a potom ho tehlou utĺkol na smrť. Tento otrasný prípad sa stal minulý rok v obci Káloša. Podľa miestnych bol 21-ročný mladík pod vplyvom nebezpečnej drogy. "Všade kričal, že ma zabije," spomína si majiteľ psa Július. 

"Oči mal zasklené, krvavé, taký bezduchý človek. To sa nedá vysvetliť, to treba vidieť na vlastné oči," opisuje dôsledky drogy starosta obce Aladár Bari. K tvrdým vyjadreniam sa pridal aj splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz: "Sú z nich doslova a do písmena zombíci." 

Herbu nazývajú aj drogou chudobných. Jedna dávka totiž nestojí ani 1 euro. Je vysoko návyková a starostovia priznali, že užívateľmi sú aj deti. "Videli sme prípady, kde naozaj na školskom autobuse prišlo zle dieťaťu, kvôli tomu, že užilo túto drogu," vraví Ravasz. 

"Ja som to už odobral veľmi veľakrát. Videl som deťom, našli to, tak som to zobral. Je to zelená tráva, pach to nemá. To je ako čaj," hovorí starosta Radnoviec. Môže ísť o obyčajnú trávu postriekanú chemikáliami, ale napríklad aj jedom na potkany a následne vysušená. Užíva sa fajčením. Mimoriadne škodlivá droga k nám prenikla z Maďarska.

Droga sa zatiaľ objavila v prihraničných obciach v okresoch Rimavská Sobota a Trebišov približne pred dvomi až tromi rokmi. "Ide nám o to, aby sme nedovolili veľkoplošný prísun tejto drogy na územie SR," povedal Ravasz pred stretnutím. 

Užívatelia ani díleri dlho neboli postihnuteľní. Od novembra minulého roka je už ale Herba zapísaná do zoznamu zakázaných látok. Znamená to, že ak niekoho s touto látkou chytia, môžu ho už trestne stíhať. 

Pozrite si archívnu reportáž o prípade, kedy Herba aj zabíjala: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy