Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pašoval cigarety z Bulharska. Chytili ho vďaka špeciálnemu zariadeniu
Zdielať na

Pašoval cigarety z Bulharska. Chytili ho vďaka špeciálnemu zariadeniu

TRNAVA / Moderné technológie využívajú aj colníci na hraničných priechodoch. Tí trnavskí sa môžu pochváliť viacerými úspechmi. Nedávno informovali o záchyte nebezpečného plynu, ktorý poškodzuje ozónovú vrstvu. Tentoraz zaregistrovali tisíce nelegálnych cigariet z Bulharska.

Tie odhalil kamión, ktorý dokáže vozidlá preskenovať do poslednej skrutky. Pravdepodobne každý chce lacno nakúpiť alebo si rýchlo zarobiť balík peňazí. Pokiaľ však prekročí zákonom určené hranice, tak mu hrozí trest. Za pašovanie cigariet to môžu byť až tri roky. Jeden takýto špekulant chcel prekročiť hranicu dvakrát. Jednu zákonnú a druhú štátnu. Neunikol pozornému pohľadu trnavských colníkov na hraničnom priechode Brodské, keď sa chystal prejsť zo Slovenska do Českej republiky.

"Počas kontroly zastavili trnavskí colníci dodávkové vozidlo, ktoré viedol 45-ročný vodič z Bulharska. Na ich výzvu, či neprepravuje tovar podliehajúci daňovému dozoru alebo colnému dohľadu, vyhlásil, že takýto tovar nepreváža," hovorí Iveta Zlochová, hovorkyňa Colného úradu v Trnave. Keďže colníci využívajú na tomto úseku špeciálne mobilné zariadenie, ktoré dokáže detailne preskenovať celé vozidlo, hneď ho po zastavení poslali pod jeho lúče. Vodič tvrdil, že v aute nemá nič, čím by porušil zákon, ale na záberoch to vyzeralo inak. V priestore pod sedadlami našli špeciálny úkryt.

"Išlo o 300 kusov spotrebiteľských balení cigariet, ktoré boli označené bulharskou kontrolnou známkou. Vodič nevedel preukázať pôvod a spôsob ich nadobudnutia," dodáva Zlochová. Šesťtisíc kusov cigariet skončilo v rukách colníkov a tí prípad posunuli vyšetrovateľovi Kriminálneho úradu finančnej správy. V prípade preukázania viny hrozí páchateľovi väzenie na šesť mesiacov až tri roky.

Manželov uznal súd v Michalovciach vinnými za pašovanie cigariet: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy