Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
10 ROKOV PO. Vo štvrtok sa pojednávalo v kauze pádu stanu na festivale Pohoda
Zdielať na

10 ROKOV PO. Vo štvrtok sa pojednávalo v kauze pádu stanu na festivale Pohoda

TRENČÍN / Na okresnom súde v Trenčíne sa malo začať dlho očakávané pojednávanie v kauze pádu stanu na festivale Pohoda. Tragédia si pred takmer desiatimi rokmi vyžiadala dvoch mŕtvych, desiatky ľudí museli odviezť do nemocnice. Policajti obvinili majiteľa nemeckej firmy, ktorá stan stavala. Hrozí mu desať rokov za mrežami. Ani sudkyňa, ani pozostalí sa ho ale nedočkali.

Tragédia si vyžiadala dvoch mŕtvych a desiatky zranených. Okamžite po nešťastí sa začalo rozsiahle vyšetrovanie. "Stan nebol postavený v súlade s predloženou dokumentáciou," vysvetlil Ján Podhorský z Ústavu súdneho inžinierstva v Žiline.

Policajti obvinili majiteľa nemeckej firmy, ktorá stan stavala. Keby ho totiž podľa znalca postavili tak ako mali, nič by sa nestalo. Vo štvrtok sa malo na okresnom súde v Trenčíne začať pojednávanie. Na tento deň čakali pozostalí takmer desať rokov. Nemecký podnikateľ ale na súd neprišiel.

"Klient má na to objektívne dôvody zdravotné," povedal jeho obhajca Dušan Lovich. Sudkyni nezostávalo nič iné, ako hneď na začiatku pojednávanie odročiť. "Sme tu boli desať minút a sme skončili," opísala sestra obete Zuzana Gešvantner. 

Zuzana prišla v osudný deň o svojho brata. Dvadsaťdeväťročný Martin zahynul na mieste. Mrzí ju, že muž, ktorý je obvinený ich dodnes nekontaktoval. "Stretli sme sa s ním, otočil sa nám chrbtom a odišiel. My sme pozostalí, nie poškodení. Keby sme nemali ruky, nohy, tak nám dajú, ale my sme len pozostalí," dodáva Zuzana. 

Pozostalí si želajú jediné, aby súd kauzu čo najrýchlejšie uzavrel. "Takéto neprítomnosti môžu byť 20 rokov, podľa toho akú má diagnózu," myslí si Zuzana. "Nikto sa nevyhýba, dôvody sú objektívne a tieto budú preukázané v konaní," vysvetlil Lovich. "Ja verím, že spravodlivo rozhodnuté bude a čo sa týka postoja pána k celej veci, je to nepochopiteľné," vyjadril sa aj organizátor festivalu Michal Kaščák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy