Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pakistanský súd rozhodol o treste pre Češku Terezu H., ktorá pašovala kilá heroínu
Zdielať na

Pakistanský súd rozhodol o treste pre Češku Terezu H., ktorá pašovala kilá heroínu

LÁHAUR / V prípade Terezy H. z Čiech, ktorá v Pakistane pašovala heroín padol verdikt. Pakistanský súd ju poslal do väzenia na osem rokov a osem mesiacov. Okrem trestu odňatia slobody dostala aj pokutu vo výške 113 tisíc pakistanských rupii. Dvadsaťdvaročná žena od začiatku ale vinu popiera a tvrdí, že batožina nebola jej.

Češku Terezu H. zadržali minulý rok 10. januára na medzinárodnom letisku v Láhaure, údajne potom, čo prešla cez dve kontrolné stanovištia protidrogových jednotiek cestou na let do Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch. Pakistanskí colníci u nej našli 9 kilogramov heroinu. O verdikte jej trestu informovala v stredu pakistanská televízia Geo. Tereza dostala trest 8 rokov a 8 mesiac za mrežami a pokutu vo výške 113 tisíc pakistanských rupii, čo je približne 710 eur. Ženu prišli k súdu podporiť zástupcovia českého konzulátu. 

​"Pokiaľ odsúdená Češka požiada u pakistanských úradov o predanie k výkonu trestu do Českej republiky, potom Česko urobí všetky potrebné kroky pre to, aby si mohla trest odsedieť v ČR," povedal pre agentúru ČTK zástupca riaditeľa tlačového odboru Černínského palácu Robert Řehák.

Viac ako rok bola len vo väzbe, súd sa ťahal, pojednávania boli niekoľkokrát odložené z rôznych dôvodov - sudca bol na náboženskej púti, zápcha na cestách a podobne. Medzitým Tereza povedala, že Pakistanu prišla študovať Islam a dokonca sa hovorilo o možnej svadbe s miestnym právnikom. 

Jej údajný komplic, ktorý nebol Čech, bol oslobodený. Tereza po vypočutí rozsudku, ktorý sledovali média z celého sveta, spustila plač. Naviac ako blondína v pakistanskom vezení je ako päsť na oko. Podmienky sú s našimi väznicami neporovnateľné. Rozsudok nie je ale právoplatný, stále sa môže proti nemu odvolať. 

"Vo väzení to zvládam celkom dobre, ale to len vďaka mojej silnej povahe. Hoci mám ešte len 22 rokov, tak som v živote prešla už cez mnoho prekážok. Toto je jedna z tých ťažších, ale nič netrvá večne," napísala Tereza H. denníku Blesk, ktorý sa s ňou spojil prostredníctvom advokáta Hassana Khana.

Tereze H. vydala víza ambasáda v Dubline s platnosťou do 14. februára 2018, pričom účelom cesty mala byť rodinná návšteva. 

Pozrite si reportáž o prípade, kedy sa muž cez ukrajinskú hranicu snažil prepašovať až 31 kíl heroinu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy