Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vodiči, pozor na konzumáciu počas šoférovania. V tomto prípade vám hrozí pokuta
Zdielať na

Vodiči, pozor na konzumáciu počas šoférovania. V tomto prípade vám hrozí pokuta

BRATISLAVA / Takmer každý vodič si za volantom počas šoférovania dopraje malé občerstvenie. Mnohí z nás ale bagetu, vodu alebo cigaretu automaticky skryjú hneď potom, ako uvidia policajnú hliadku.

Hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová: "Konzumáciu jedla počas jazdy zákon nezakazuje, to znamená, že vodičovi nehrozí pokuta. Zákon o cestnej premávke však vyslovene zakazuje jesť, piť, ale aj fajčiť u vodičov motocyklov a aj ich spolujazdcov." 

"Samotná konzumácia jedla alebo nápoja počas vedenia je viazaná na to, že vodič je povinný plne sa venovať vedeniu vozidla a ostatné činnosti môže robiť len vtedy, keď mu to situácia dovolí. Keď je zložitá dopravná situácia, vtedy všetko nechať a riešiť tú dopravnú situáciu," hovorí dopravný analytik Jozef Drahovský.

Hoci sladkosti či iné pochutiny za volantom zakázané nie sú, minimálne odpútavajú pozornosť. Práve nevenovanie sa vedeniu vozidla bolo najčastejšou príčinou havárií za posledné 3 roky.

"Sú známe prípady, keď vodič pil nápoj z veľkej fľaše, kvôli ktorému nevidel dopredu, akurát nastala zmena situácie, kolóna pred ním zabrzdila a do nej narazil," upozorňuje Jozef Drahovský. Havaroval tak napríklad aj vodič na rovnej ceste neďaleko Trenčína. Počas toho ako telefonoval sa pozabudol a následne prešiel do protismeru. Po náraze ho takmer prebodli zvodidlá. Ideálnym spôsobom ako nespôsobiť nehodu je cestovať spolu s ďalším pasažierom. "U spolujazdcov, ktorí sú zohratí, je bežné podávanie si jedla a nápojov a je to úplne správny postup," povedal dopravný analytik. 

Samostatnou kategóriou počas šoférovania sú cigarety. Podobne ako jedenie či pitie nealkoholického nápoja, ani tie nie sú zakázané. Má to malý háčik. "Vyhadzovať zapálené predmety nesmiete, a pri tom fajčení musíte všetok popol dávať do vozidla. Vyhodenie zapáleného predmetu z okna je u nás pokutované do nejakých 100 eur, napríklad v takom Chorvátsku je za to väzenie," pripomína Jozef Drahovský.

Telefonovanie za volantom môže byť tiež osudným. Vodič automobilu upútal policajnú hliadku tým, že telefonoval za volantom. Po vykonaní dychovej skúšky zistili u vodiča požitie alkoholu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy