Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Novozélandský masaker môže byť podľa odborníka nebezpečným príkladom pre ďalších radikálov
Zdielať na

Novozélandský masaker môže byť podľa odborníka nebezpečným príkladom pre ďalších radikálov

BRATISLAVA Podľa odborníkov nie je vylúčené, že spôsob, akým krvavý útok Austrálčan na Novom Zélande spáchal, môže znamenať riziko, že by sa to v budúcnosti mohlo zopakovať.

Podľa odborníkov je dôležité zistiť, či chcel útočník vyzdvihnúť seba alebo svoj odkaz dostať do mediálnej pozornosti. Podobný prípad sa mal stať pred niekoľkými rokmi vo Francúzsku.

"Jeden motocyklový vrah alebo motocyklový terorista, keď zabil jedného francúzskeho vojaka, s ktorým si dohodol stretnutie, že mu predá motorku atď. Mal vlastne v tej motocyklovej helme tú videokameru," spomína expert na terorizmus Jozef Klavec. Streľba v dvoch mešitách si však vyžiadala život 49 ľudí a ďalších zranených. Ako uviedli miestne médiá na Novom Zélande, Austrálčan sa inšpiroval útokom ultrapravicového atentátnika Breivika.

Tento masaker tak môže byť podľa odborníka nebezpečným príkladom pre ďalších radikálov.

"Dá sa povedať, že by to mohol byť aj taký signál pre to globálne hnutie Biela moc, White Power takže predpokladám, že takéto útoky ešte prídu, ale nevieme kedy," dodáva Klavec. Ako dodáva, Biela Sila má byť globálna rasistická organizácia. Austrálčan mal dokonca pred súdom rukami ukázať symbol pripisovaný k neonacistickému White Power a teda biela sila.

"Aj u nás má určitú popularitu Breivik a má ju aj v západnej Európe ako som spomínal v Ruskej federácii aj inde takže o tom sa uvažuje, že by to mohlo byť aj takou inšpiráciou pre tých globálnych sympatizantov, že robte to, po tomto prípade," hovorí expert na terorizmus. Podozrivé sú aj improvizované výbušné zariadenia, ktoré policajti našli v niektorých autách a ktoré následne zneškodnili. Odborníci tak uvažujú, či cieľom tohto útoku nebolo zabiť väčšie množstvo ľudí a či za útokom nestojí väčšia skupina.

"Boli zatknutí aj traja ľudia, zrejme to bude aj akcia, ktorá je v pozadí nejakej väčšej skupiny, ktorá možno sa podieľala na tejto príprave aj keď samotný vrah tvrdí, že on je sám," dodal Klavec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy