Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Naše štátne inštitúcie pravdepodobne platia za stráženie viac, ako by mali
Zdielať na

Naše štátne inštitúcie pravdepodobne platia za stráženie viac, ako by mali

BRATISLAVA / Posvietili si na stráženie. Nadácia Zastavme korupciu si cez infozákon vyžiadala zmluvy na strážne služby štátnych inštitúcií. Zamerali sa pritom na nitriansku firmu Bonul Miroslava Bödöra, ktorého spájajú s vládnym Smerom. Podľa ich zistení platíme za stráženie zbytočne veľa a práve Bonul je údajne zvýhodňovaný vo verejných súťažiach. Argumentovali pritom porovnaním cien za stráženie v Českej republike. Úrady sa však ohradili a tvrdia, že podobné porovnávanie je scestné.

Stráženie štátnych inštitúcií stojí slovenských daňových poplatníkov podstatne viac, ako tých v Českej republike. Aspoň to vyplýva to zo zistení Nadácie Zastavme korupciu. Na strážne služby sa preto pozrel aj Úrad pre verejné obstarávanie. 

Nadácia má na základe porovnávania faktúr podozrenie, že služby sú zbytočne drahé a obrátili sa aj na Najvyšší kontrolný úrad. Výdavky porovnávali od roku 2012. Podľa nich ministerstvo hospodárstva, Sociálna poisťovňa, ale napríklad aj Slovenská pošta platia rádovo viac, ako podobné inštitúcie v Českej republike.

"Väčšina štátnych organizácií využíva práve túto bezpečnostnú firmu Bonul," dodáva Zuzana Petková z nadácie Zastavme korupciu.

Ministerstvo hospodárstva sa bráni, tým, že sa miešajú hrušky s jablkami a porovnáva neporovnateľné.

"V tomto prípade ide o zavádzajúce informácie. Ide o komplex prác, služieb či monitoringu, ktoré vyplývajú zo zákona. Zabezpečujú aj služby, ktoré sa týkajú kritickej infraštruktúry v energetike," píše ministerstvo vo vyjadrení.

Sociálna poisťovňa tvrdí, že: "Vyššie ceny za stráženie na Slovensku v porovnaní s ČR sú odrazom situácie na trhu v tomto segmente. V posledných rokoch sa v SR zvýšila minimálna mzda, náhrada za prácu nadčas a cez víkend, čo daný druh služby výrazne zdražilo."

No práve Sociálnu poisťovňu pre zmluvu s Bonulom pokutoval sumou 25 tisíc eur Úrad pre verejné obstarávanie. Ten aj zrušil inú súťaž a to strážne služby pre Správu štátnych hmotných rezerv za približne 11 miliónov eur. Štátne inštitúcie podľa nadácie zámerne dávajú do podmienok tendrov podmienky, ktoré zákazky prihrávajú práve Bonulu. Ide o certifikát, ktorým disponuje len minimum firiem, čo zmenšuje možnosti hospodárskej súťaže.

Rodina stojaca za úspešnou bezpečnostnou firmou sa spomína v súvislosti s podozreniami z viacerých trestných činov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy