Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Posun v kauze Bonaparte. Bašternákovi hrozí ďalšie stíhanie
Zdielať na

Posun v kauze Bonaparte. Bašternákovi hrozí ďalšie stíhanie

BRATISLAVA / V kauze výstavby luxusných bytov v komplexe Bonaparte, kde býva aj expremiér Robert Fico, sa zrejme už čoskoro dočkáme posunu. Súdni znalci totiž finišujú svoje posudky a do mesiaca by ich mal mať v rukách vyšetrovateľ. Zároveň to znamená, že podnikateľovi Ladislavovi Bašternákovi, ktorý stál za výstavbou, hrozí ďalšie stíhanie.

Už vo štvrtok by sa verejnosť mala dozvedieť, aký trest si Ladislav Bašternák odpyká za daňové podvody. Polícia medzitým vyšetruje aj ďalšie kauzy súvisiace s jeho podnikaním - napríklad to, či nepodvádzal pri výstavbe komplexu Bonaparte - a to na hrúbke múrov či kvalite materiálov. Podľa poslanca Jozefa Rajtára, ktorý dal vo veci viacero trestných oznámení totiž Bašternákova firma deklarovala za celú stavbu oveľa vyššie výdavky, než bola jej skutočná hodnota. Vďaka tomu si podnikateľ mohol opäť uplatniť mastné vratky DPH. Potvrdila to priamo finančná správa."Z tých údajov bolo zrejmé, že sa tam zrazu objavili neobvykle vysoké náklady, potom sa tam objavila vratka a nezodpovedalo to následným predajom," uviedol Jozef Rajtár, poslanec NR SR za SaS. "Môj klient určite poskytol súčinnosť, k žiadnej trestnej činnosti v tejto veci neprišlo," oponuje obhajca Peter Filip.


Polícia s prokuratúrou sú pri tomto prípade už dlhší čas v slepej uličke. Začali síce stíhanie vo veci, no ďalej sa od roku 2016 nepohli. "Podľa informácií UŠP zatiaľ ešte nie je vypracovaný znalecký posudok, potrebný čas na jeho vypracovanie závisí od znalca," informovala Jana Tökölyová, hovorkyňa špeciálnej prokuratúry. 

Jozef Rajtár už preto ako oznamovateľ podal vo veci sťažnosť. Znalci naopak sľubujú, že žiadne problémy už nebudú. "Zjavne to tam viazne a zjavne si na to treba posvietiť každým možným spôsobom," povedal Jozef Rajtár. "My sme to celé zmerali ešte na jeseň, my sme tam robili aj vrty všelijaké. Dosť dlho sme čakali na firmu, ktorá má takýto prístroj. Potom sme čakali na podklady, potom sa tam menil vyšetrovateľ," dodal Gustáv Kasanický, riaditeľ Ústavu súdneho inžinierstva v Žiline. 

Zdá sa, že po dvoch rokoch sa prípad napokon predsa len pohne. Riaditeľ ústavu súdneho inžinierstva tvrdí, že znalci všetky práce v teréne skončili a už len vylaďujú detaily. "Už máme všetky podklady a do mesiaca by to malo byť hotové," potvrdil Gustáv Kasanický.

Ladislav Bašternák sa vlani priznal k tomu, že podvádzal pri predaji bytov v rezidencii Five star a že si tak neoprávnene od štátu nechal vyplatiť takmer 2 milióny eur na daňových vratkách. Krátko pred súdnym procesom sa však zbavil väčšiny bytov - okrem toho, kde naďalej býva expremiér RF.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy