Skoro jasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Na uliciach aj v záhradách parkujú dedinčanom stovky áut. Problém musí riešiť už aj vláda
Zdielať na

Na uliciach aj v záhradách parkujú dedinčanom stovky áut. Problém musí riešiť už aj vláda

UBĽA / Vyše tristo áut zaparkovaných po celej dedine, vo dvoroch aj v záhradách. Takáto kritická situácia v obci Ubľa trvala niekoľko mesiacov. Vozidlá tam nechali Ukrajinci, ktorí sa s nimi kvôli novému colnému zákonu nemohli vrátiť na Ukrajinu. Problém pomáhala starostke riešiť nielen polícia ale aj vláda. V posledných dňoch áut ubudlo, no objavil sa nový fenomén. Z týchto áut začali miznúť kolesá, spätné zrkadlá a dokonca ukradli aj celú dodávku.

"Celé pole bolo zastavané autami," upozornila obyvateľka dediny Svetlana. Bolo ich tu asi 60 a tejto žene klopali vodiči na dvere a prosili ju, aby im dovolila na dvore zaparkovať. Podobná situácia bola po celej obci. "Veľký problém evidujeme v obci Ubľa, ktorá sa stáva vrakoviskom áut, ktoré tam nechali Ukrajinci. Starostka nás informovala, že ich je tam asi tristo," vyjadril sa k situácii premiér Peter Pellegriini. Po niekoľkých mesiacoch sa však situácia zmenila a z obce sa autá začali vytrácať. Starostka v spolupráci s políciou totiž postupne posiela všetkým majiteľom vozidiel upozornenia, aby si autá vzali. "Majú lehotu mesiac a pokračujeme ďalej a ďalej s ďalšími vozidlami, ktoré tu stoja viac ako rok. Sama som zvedavá, čo ďalej bude. Ja som momentálne rada, že nastal ten zvrat," povedala starostka Nadežda Sirková. 

V obci je už zhruba o polovicu áut menej. No tie, čo zostali zaparkované na rôznych odstavných plochách začali rozkrádať. Ukradnuté kolesá, či porozbíjané sklá na oknách - aj takto vyzerajú niektoré autá, ktoré patria Ukrajincom. Sú tu zaparkované už niekoľko mesiacov. Jednému z Ukrajincovi dokonca ukradli celú dodávku, ktorú zaparkoval na odstavnej ploche v blízkosti hranice. "Obvodné oddelenie Policajného zboru v Snine od začiatku roka 2018 doposiaľ eviduje v obci Ubľa dva prečiny krádeže motorových vozidiel. Vo všetkých prípadoch sa jednalo o vozidlá, ktorých vlastníkmi boli občania Ukrajiny," informovala policajná hovorkyňa  Jana Ligdayová. 

Množstvo vozidiel a vrakov pri hranici prekáža najmä peším cestujúcim, ktorí nemajú kde parkovať. "Tie autá tu nemajú čo robiť. Keď je to naša strana, tak to má byť pre nás a nie pre Ukrajincov," dodal jeden z cestujúcich Slovákov. 

Pozrite sa ako to vyzeralo na hranici pri Vernári. Desiatky kamiónov úplne zablokovali obec:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy