Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Veronika obvinenia z pokusu o vraždu priateľa odmieta. Presvedčila aj súd
Zdielať na

Veronika obvinenia z pokusu o vraždu priateľa odmieta. Presvedčila aj súd

ŽILINA / Začiatkom apríla 2018 vyšetrovateľ v Žiline riešil pokus o vraždu. Veronika mala spôsobiť vážne zranenia svojmu priateľovi Máriovi. Mladá žena obvinenie z pokusu o vraždu odmietala a po skončení súdneho procesu si odsedí oveľa menej ako jej pôvodne hrozilo.

Takmer rok bola Veronika, matka dvoch detí vo vyšetrovacej väzbe. Obvinili ju z vraždy v štádiu pokusu. V prenajatom dome v Dolnom Hričove zaútočila po hádke na priateľa Mária. "Obaja boli pod vplyvom psychotropných látok, ona na neho zaútočila a spôsobila mu tri bodné zranenia," vraví vyšetrovateľka Hana Kubalová.  

​"Vzniklo tam sporom k vzájomnému napadnutiu. Dostala sa k zbrani, k nožu. Jej útoky ale boli málo intenzívne, vôbec by nedošlo k vražde," tvrdí obhajca odsúdenej Dušan Chlapík. 

Mária priviezla do žilinskej nemocnice, jedna z rán mu zasiahla dýchacie cesty. Nebol schopný rozprávať a teda ani povedať, ako k zraneniam prišiel. Obhajoba trvala na tom, že Veronika svojho priateľa zabiť nechcela. Súdny znalec potvrdil, že zranenia nemali útočný charakter. "Išlo o ploché rany , teda nie o priame bodnutia, nešlo o úmysel spáchania vraždy," uviedol ďalej Chlapík. 

Obhajobe sa tak podarilo preukázať, že Veronika nemala v úmysle Mária zavraždiť. Došlo tak k prekvalifikovaniu skutku a teda aj zníženiu trestu. Veroniku senát uznal za vinnú zo zločinu ublíženia na zdraví v štádiu pokusu. "Za čo bola odsúdená na 5 rokov a tri mesiace, súčasne jej bolo uložené aj liečenie," informovala hovorkyňa krajského súdu Lenka Belavá. "Obžalovaná aj prokurátor sa vzdali práva na podanie odvolania rozsudok je právoplatný," dodala Belavá. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy