Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Mestský policajt, u ktorého našli drogy, tvrdí, že to na neho našili
Zdielať na

Mestský policajt, u ktorého našli drogy, tvrdí, že to na neho našili

VEĽKÉ KAPUŠANY / Bývalý mestský policajt, ktorého štátna polícia ešte vlani obvinila z drogovej trestnej činnosti tvrdí, že je nevinný. Zaistené dávky pervitínu mu podľa jeho slov niekto podsunul bez jeho vedomia. V tejto veci sa nám ozvali dvaja svedkovia, ktorí na prípade mali spolupracovať s policajtmi z Veľkých Kapušian. Vraj to ale urobili pod nátlakom, keďže policajti sa im mali vyhrážať.

Gábor pracoval dva roky ako mestský policajt vo Veľkých Kapušanoch. S uniformou sa rozlúčil po drogovej akcii. Podľa štátnej polície mal pri sebe dve papierové skladačky s obsahom kryštalickej látky.

"Išlo o 109 miligramov metamfetamínu, z množstva ktorého by bolo možné pripraviť 2 až 6 bežných jednorazových dávok drogy," informovala policajný hovorkyňa Lenka Ivanová. 

Musel sa priznať 

"Bol som donútený k tomu, aby som sa priznal, že to je moje. Podľa mojich vedomostí to bolo celé narafičené na mňa," tvrdí obžalovaný Gábor Balog. 

Prípad sa dostal na súd, ktorý policajta uznal vinným z drogovej trestnej činnosti. Uložil mi trest v trvaní desiatich mesiacov s podmienečným odkladom na dva roky. "Keďže proti trestnému rozkazu podal Gábor B. odpor, trestný rozkaz sa týmto zrušil a vo veci bolo nariadené hlavné pojednávanie," potvrdil hovorca krajskej prokuratúry Milan Filičko. 

Svedkovia zamiešali karty

Na pojednávaní sa objavili dvaja svedkovia, ktorí tvrdili, že išlo o plánovanú a vopred pripravenú akciu. Štátni policajti ich vraj prinútili, aby úmyselne vystupovali ako provokatéri a zneužili svojho kamaráta.

"Mali sme konať proti vlastnej vôli na pokyny policajných príslušníkov z Veľkých Kapušian. Dostala som na to finančné prostriedky aj pervitín. Bolo mojou úlohou dostať tú návykovú látku do pána Baloga," vysvetľovala svedkyňa Alexandra Pócsiková. 

Potom, ako Gábor užil drogu ho dvojica odviezla na vopred dohodnuté miesto, kde ho policajti zaistili. "Zobrali ma na stanicu a tam som sa dozvedel, že vlastne mám u seba nejaké obálky v peňaženke," opisuje udalosti Gábor. "Do peňaženky sme mu nedali nič," vraví Alexandra. 

Problémy v práci 

"Bol pracovníkom mestskej polície, boli tam nejaké pracovné problémy, chceli sa ho zbaviť, tak vykonali a nastražili policajnú akciu tak, aby mal pri sebe drogu a aby tú drogu predtým, ako bol zatknutý aj použil," vysvetľuje advokát obžalovaného Alexander Farkašovský. 

Svedectvo Alexandry a Valentína vnieslo do prípadu úplne nové svetlo. Hlavné pojednávanie preto sudca odročil z dôvodu získania ďalších dôkazov až na 28. marca.

Pokyn od policajtov

Alexandra tvrdí, že toto nie je prvý prípad, kde musela postupovať podľa pokynov policajtov. Vraj nemala na výber. "Sa nám vyhrážali, že nás dostanú do basy, že otca vyhodia z práce, lebo je takisto policajt a kvôli tomu som nechcela, aby mala moja rodina nejaké problémy," vraví Alexandra. 

Dvojica svedkov už podala trestné oznámenie na policajtov. Prípad tak musí vyšetriť inšpekcia ministerstva vnútra.

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy