Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Uhynutého koňa zahrabal na vlastnom pozemku. Susedia sú zhrození
Zdielať na

Uhynutého koňa zahrabal na vlastnom pozemku. Susedia sú zhrození

JASOVÁ / Majiteľ neregistrovaného chovu sa tým netají. Kobylu, ktorá mu cez víkend uhynula, zakopal na svojom pozemku. A vraj nie je jedná. Susedia, ktorí už 20 rokov trpia dôsledky zvláštneho chovu hospodárskych zvierat v dedinke Jasová, sú rozhorčení.

"Mal 13 koní a má len dvoch. Jedného jediného koňa som videla, že takto v náručí nosil do kafilérky, do auta, kde sú ostatní," pýta sa rozhorčená suseda Betka Klačanová.  Kozy pribité na reťazi, ošípaná pod vlnitým plechom a vzadu pohrebisko koní. Susedia už nevládzu s majiteľom tohto hospodárstva. "On si myslí, že pre radosť, ale keď pôjdete tam, tak budete vidieť, aká radosť to je. To je len trápenie tej zvery," uviedla suseda. "Všetky zvieratá, čo mu tu hynú, všetky tu aj zostávajú," dodal sused Milan Klačan.

20-ročná kobyla zahynula cez víkend. Miesto kde ležala nahradila čerstvo vykopaná zem. V ohrade zostali už len dva koníky. "Tie kone sú už meter vyššie ako pozemok, na tom hnoji aj na tom spávajú všetko, tam im len prihodí a to im aj zostane," opísal situáciu sused. Susedov rozhorčilo i vyľakalo, že majiteľ uhynuté zviera opäť zrejme zakopal síce na svojom, ale v blízkosti ich pozemku. Nestalo sa to vraj prvýkrát. "Koľkoráz vidieť, že len kopytá tak trčali hore," potvrdila hroznú situáciu aj suseda. 

Zvláštny počin dokonca potvrdil aj samotný chovateľ. "Jasne, že ide do zeme, tak jak každý človek, najrýchlejšie je to do zeme, kafiléria raz fungovala, raz nefungovala," objasnil svoje konanie gazda  Peter Madník. "To bol jeho vlastný pozemok a je to len výnimočný prípad, že sa môže aj zakopať za istých podmienok. Len jedna miera nebola splnená, že neoznámil RVPS-ke, že ide urobiť takúto vec," informovala Katarína Tóthová, riaditeľka veterinárnej správy Nové Zámky. 

Neporiadok na dvore je podľa susedov rajom pre potkany. Kvôli nim doma nemôžu chovať žiadnu drobnú  hydinu. Kone navyše chatrný plot zľahka prekonajú. A tak sa nedarí ani pestovaniu zeleniny. "My sme do včerajšieho dňa o tomto človeku ani netušili, toto bol náš prvý krok a samozrejme že to šetrenie bude nasledovať," povedala Katarína Tóthová. "Veľakrát sme boli aj na obecnom úrade, že čo s tým, oni že s tým nevedia pohnúť a my si už nevieme rady ďalej," oponuje sused Milan.

"Udelili mu opatrenia, ktorý by mal dokonca mája vykonať. Chrániť pred dažďom, pred slnkom a napájať to vodou priamo, to je nesplniteľné pre neho si myslím," dodal Ladislav Polák, starosta obce Jasová. 

Nezvyčajná záchranná akcia. Hasiči pomáhali potkanovi, ktorý sa zasekol v poklope kanála:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy