Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
NAKA obvinila manažérov NBS. Banka teraz vracia úder
Zdielať na

NAKA obvinila manažérov NBS. Banka teraz vracia úder

BRATISLAVA / V kauze životnej poisťovne Rapid Life, ktorá skrachovala pred takmer dvoma rokmi, nastal ďalší posun. Po tom, čo NAKA obvinila dvoch manažérov Národnej Banky Slovenska (NBS) z obzvlášť závažného zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa, banka polícii vracia úder. Rozhodla sa totiž brániť tiež v trestnoprávnej rovine.

"Tvrdenie o úmyselnom trestnom konaní dvoch manažérov považuje NBS za absurdné. Vzhľadom na zvláštny priebeh konkurzu na poisťovňu Rapid life, ktorý nenapreduje, podáva Národná banka Slovenska v tejto veci trestné oznámenie," píše sa v stanovisku Národnej banky Slovenska. Kauza okolo poisťovne Rapid life sa prevalila ešte v júni v roku 2017, kedy Národná banka na ňu uvalila nútenú správu. V hre boli tisícky klientov a dlh poisťovne až 26 miliónov eur. Národná banka odvtedy podala už niekoľko trestných oznámení.

Podľa banky je zarážajúce, že k obvineniu osôb, ktoré svojou činnosťou v poisťovni Rapid life poškodili množstvo klientov, zatiaľ nedošlo. "Vzniká tak dojem, že osoby, ktoré poškodili približne 15 000 klientov, majú zvláštny druh beztrestnosti pod ochranou niektorých predstaviteľov orgánov činných v trestnom konaní," tvrdia zástupcovia NBS. "Naša poisťovňa bola poškodená konaním Národnej banky a následne, keď začali dochádzať peniaze, sú poškodzovaní aj naši klienti," vyjadril sa ešte v roku 2017 zástupca poisťovne. 

Obvineniu čelia manažéri Ivan B. a Monika I. Pritom jeden z nich v Národnej banke pôsobil ako generálny riaditeľ odboru dohľadu nad trhom cenných papierov v poisťovníctve a v dôchodkovom sporení. Ten podľa polície čelí aj obvineniu z korupcie. "Obzvlášť závažného zločinu sa mali dopustiť protiprávnym rozhodnutím o nútenej správe v jedne z poisťovní," objasnil Michal Slivka, hovorca prezídia PZ SR. "Z výkonu nútenej správy môžem jednoznačne povedať, že konkurz bol vyhlásený zákonne a správne," informovala Irena Sopková, bývalá nútená správkyňa poisťovne. 

Obvineným manažérom ale stále v prípade dokázania viny hrozí väzenie na 10 až 20 rokov. Stíhaní sú na slobode.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy