Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Trenčíne definitívne rozhodli v prípade muža, ktorý vydieral 14-ročné dievča
Zdielať na

V Trenčíne definitívne rozhodli v prípade muža, ktorý vydieral 14-ročné dievča

TRENČÍN / Krajský súd v Trenčíne definitívne rozhodol v prípade muža, ktorý vydieral iba 14-ročné dievča. Ján z Huncoviec najskôr od školáčky získal jej nahé fotografie a potom ju nútil vystupovať pred webkamerou. Senát mu pôvodne uložený trest znížil.

Na súde sa snažil pôsobiť ako chorý a plachý muž, no jeho počínanie na internete bolo úplne opačne. Jan z Huncoviec oslovoval na sociálnych sieťach maloleté dievčatá, od ktorých pod rôznymi zámienkami vymámil heslá k účtom a k intímnym fotoalbumom. Naletela mu aj žiačka základnej školy v Prievidzi.

"Zo strachu zo zverejnenia jej nahých fotografií potom robila pred webkamerou to, o čo ju žiadal – ukazovala sa mu nahá, ukazovala mu obnažené časti svojho tela a sexuálne manipulovala s rôznymi predmetmi," opísal hovorca krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.

To, že ma ním vydierané dievča iba 14 rokov dobre vedel. Už v minulosti bol za rovnaký trestný čin odsúdený. "Obžalovaný sa podľa znalkyne eroticky orientuje na veľmi mladé pubertálne dievčatá a je pre neho vzrušujúce mať nad týmito dievčatami nadvládu, moc a môcť ich ponižovať, vydierať," dodáva Tarabus.

Okresný súd naparil Jánovi za zločin vydierania osemročný trest odňatia slobody. Rozsudok však nenadobudol právoplatnosť, pretože obhajoba sa v plnom rozsahu odvolala. Definitívu tak musel dať až Krajský súd v Trenčíne. Ján hneď v úvode pojednávania žiadal o odročenie. Cítil sa vraj zle pre problémy s krvným tlakom.

"Nemôžem viac rozprávať, pretože sa môže stať, že odpadnem, som slabý, moje telo je slabé," povedal obžalovaný Ján. Sudkyňa napokon poslala obžalovaného do nemocnice, no zároveň rozhodla, že pokračovať bude v jeho neprítomnosti. Slova sa ujal obhajca, ktorý pre Jána žiadal maximálne dvojročný trest. Za to, že sa maloleté dievčatá na mužove pokyny vyzliekali pred webkamerou, nesú podľa neho svoj podiel viny aj rodičia.

"Podľa môjho názoru je skôr chyba, ak takéto dievčatá komunikujú, bude chyba vo výchove," povedal obhajca obžaloveného. Senát odvolacieho súdu sa radil desiatky minút, aby napokon rozhodol v prospech obžalovaného. Trest mu znížili.

"Pri nezmenenom výroku o vine sa obžalovaný odsudzuje k trestu odňatia slobody v trvaní päť rokov nepodmienčne," povedala suddyňa. Senát prihliadol najmä na znalecký posudok, podľa ktorého muž trpí vrodenou chorobou, ktorú je nevyhnutné liečiť. Rozhodnutie krajského súdu je právoplatné a nie je možné sa voči nemu odvolať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy