Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Obžalovaný lekár sa postavil pred súd. Na lekárske poukazy a predpisy mal zneužiť mená tisícky ľudí
Zdielať na

Obžalovaný lekár sa postavil pred súd. Na lekárske poukazy a predpisy mal zneužiť mená tisícky ľudí

POVAŽSKÁ BYSTRICA / Na okresnom súde v Považskej Bystrici sa začal zložitý proces s lekárom, ktorý je obžalovaný z obzvlášť závažného zločinu podvodu. Podľa obvinenia sa dopustil machinácií, ktoré zistili odborníci pri kontrole ešte pred desiatimi rokmi. Vtedy ordinoval v ortopedickej ambulancii považsko-bystrickej nemocnice. Toto zdravotnícke zariadenie muselo zaplatiť zdravotným poisťovniam takmer pol milióna eur. Pochopiteľne, nemocnica chce peniaze od vinníka späť.

Obžalovaný lekár stále tvrdí, že je nevinný, odmietol vypovedať pri policajnom vyšetrovaní a taktiež v súdnej sieni. "Lekár je obžalovaný závažného zločinu podvodu," vyjadril sa hovorca Krajského súdu Roman Tarabus.  Podľa obžaloby tento ortopéd vystavil lekárske poukazy a predpisy na zdravotnícke pomôcky a lieky s tým, že ľudia, ktorých mená boli uvedené na týchto tlačivách o tom vôbec netušili. Dozvedeli sa to až vtedy, keď ich oslovili zdravotné poisťovne po rozsiahlej kontrole.

Časti týchto pacientov síce bola poskytnutá v ambulancii určitá zdravotná starostlivosť, ale nie v rozsahu zdravotných výkonov. Na pondelňajšom hlavnom pojednávaní bolo vypočutých 6 svedkov. 

Boli medzi nimi odborníci, ktorí ako revízni lekári zdravotných poisťovní kontrolovali dokumentáciu v ambulancii, kde ordinoval. "Kontrola bola zameraná na to, aby sme odkontrolovali nadmerné predpisovanie zdravotníckych pomôcok," vyjadrila sa revízna lekárka. V obžalobe sa hovorí, že zneužil mená vyše 1500 ľudí. Zdravotnícke pomôcky a lieky, ktoré bez ich vedomia sám predpísal, vraj aj sám vybral. No kde nakoniec skončili nevedno, práve preto, že nevypovedal. Zrejme potrvá ešte dlho kým v tejto kauze padne konečný verdikt. Dvoch svedkov a znalcov predvolajú na pojednávanie, ktoré bude v apríli. 

Pozrite si reportáž o lekárovi, ktorý bez problémov ordinoval pod vplyvom alkoholu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy