Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
VIDEO: Do Krompách dorazili tanky a ťažká technika. Odstraňujú vykoľajené vagóny
Zdielať na

VIDEO: Do Krompách dorazili tanky a ťažká technika. Odstraňujú vykoľajené vagóny

KROMPACHY / Železničiari v spolupráci s hasičmi začali s odpratávaním vykoľajených vagónov, ktoré blokujú železničný úsek už od soboty večera. Na mieste je ťažká technika a tanky, ktoré pomáhajú s odstránením vagónov. Akcia by mala trvať minimálne celý deň.

Vykoľajený nákladný vlak a rozsypaný náklad z vagónov zastavili železničnú dopravu na Spiši a ochromili celé Slovensko. Hlavný ťah Bratislava - Košice v Krompachoch zahatali tony železa a piesku. V pondelok k železnici dorazili hasiči z viacerých staníc, medzi nimi je aj Hasičský zbor Krompachy a DHZ Pole, ktorí na miesto dorazili aj s tankami. Na mieste sa nachádzajú aj policajti.

Stroje ťažkej techniky a tanky zabezpečujú odstránenie 9 vozňov. Podľa informácii TV JOJ akcia potrvá minimálne celý deň. Doposiaľ sa podarilo odstrániť jeden vagón, ktorý zosunuli pod koľajnice. "Snažíme sa tie vagóny dostať na tú stranu, kde sa dajú stiahnuť z koľajníc. žeby sa sprístupnil prechod koľajníc," vyjadril sa Martin Mirek, veliteľ zásahu hasičov Krompachy. 

Zničené vozne ktoré sú takpovediac na "totálku" končili na lúke pod koľajiskom. Tam istý čas pobudnú. "Aktuálne prebieha skúmanie stavu poškodenia vozňov. Tie časti, ktoré sa dajú opraviť sa odvezú na opravu. Zvyšok sa zošrotuje," informovala Petra Jamrichová, PR konzultant spoločnosti LOKORAIL.  

Pozrite si krátke VIDEO ako odstránili prvý vagón:

Ochromená vlaková doprava

Nehoda povytrhávala a polámala betónové podvaly. Železničiari pracujú na plné obrátky, doslova nonstop. "Zabezpečením osvetlenia boli vytvorené podmienky aj na prácu v noci. Predpokladáme že počas utorka dôjde k prevádzkovaniu jednej koľaje," uviedol  Michal Lukáč hovorca ŽSR.

 "Touto železničnou nehodou vznikla Železniciam SR škoda vo výške najmenej 100.000 eur. Polícia v tejto súvislosti začala trestné stíhanie za trestný čin všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti," informovala Jana Mésarová, hovorkyňa KR PZ Košice.

 "Železničná doprava je na úseku Spišské Vlachy, Margecany zastavená. Vlaky osobnej prepravy sú zo Spišských Vlachov vypravované naspäť smer Bratislava a z Margecian naspäť smer Košice," informoval Michal Lukáč, hovorca ŽSR. S meškaním v rozmedzí 60 až 90 minút je potrebné rátať aj v nasledujúce dni. "Obnovenie dopravy cez stanicu Krompachy očakávame v priebehu utorka. Aj z tohto dôvodu sme posilnili našu linku kontaktného centra 18 188, kde sa cestujúci dozvedia všetky informácie o ich ceste," dodal Tomáš Kováč, hovorca ZSSK. 

Vlaková doprava ešte nebude plnohodnotne obnovená ani v stredu 20. februára. Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) to predpokladá na základe aktuálnych informácií od správcu infraštruktúry Železníc Slovenskej republiky (ŽSR). Obnovenie železničnej dopravy, ktorá bola po nehode zastavená na úseku Spišské Vlachy - Margecany na hlavnej domácej trati Bratislava - Žilina - Košice, sa pôvodne očakávalo v utorok 19. februára.  "V úseku Spišské Vlachy – Margecany je nasadená náhradná autobusová doprava," informoval dnes hovorca ZSSK Tomáš Kováč. 

Pozrite si krátke VIDEO ako odstraňujú jednotlivé vagóny zo železnice:

Pozrite si reportáž ako k nehode vlaku došlo:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy