Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Hrozivý nález na koľajniciach. Partia chlapcov tu našla ležať srnca bez hlavy
Zdielať na

Hrozivý nález na koľajniciach. Partia chlapcov tu našla ležať srnca bez hlavy

SNINA / Partia chlapcov objavila pri koľajniciach srnca bez hlavy, ihneď privolala policajnú hliadku. Zviera zrejme neprežilo zrážku s vlakom. Slovenské železnice minulý rok zaevidovali vyše 1200 stretov vlaku s lesnou zverou. Štyrikrát vlak dokonca zrazil medveďa. Majú ale rušňovodiči povinnosť nahlásiť na polícii stret so zverou.

Chlapci boli práve na prechádzke so psom, keď sa im naskytol nepríjemný pohľad. Pár metrov od železničnej trate ležal usmrtený srnec bez hlavy. Chlapci preto zavolali na políciu. Hliadka udalosť preverila. "Na miesto udalosti bola privolaná aj polícia. Skutok bol riadne zadokumentovaný," vyjadril sa policajná hovorkyňa Jana Ligdayová. 

"V prípade, ak občan nájde uhynutú zver je potrebné okamžite kontaktovať policajný zbor," informoval Jaroslav Dutko, predseda Poľovníckej komisie obvodnej poľovníckej komory Humenné.  Policajti totiž majú k dispozícii mapu poľovných revírov. Následne kontaktujú poľovníckeho hospodára alebo štatutárneho zástupcu. 

Podľa predsedu poľovníckej komisie v Humennom sú zrážky lesnej zveri s vlakmi časté najmä v nočných hodinách. Železničná spoločnosť zaevidovala za minulý rok viac ako 1200 zrážok vlakov so zverou.  "Z uvedeného počtu išlo najviac o srncov v počte 531 ks, jeleňov v počte 427 ks, 123 ks diviakov a 4 ks medveďov. Celkový počet nezahŕňa počty vtákov a domácich zvierat," informoval Michal Lukáč, hovorca ŽSR. Povinnosť nahlásiť zrážku so zverou majú aj rušňovodiči. "V prípade zrážky vlaku so zverou nahlási rušňovodič túto skutočnosť zamestnancovi riadiacemu dopravu na dráhe t. j. výpravcovi, ktorý následne túto informáciu ohlási Policajnému zboru a príslušným užívateľom poľovníckych revírov respektíve poľovníckym združeniam," dodal Lukáč.

Uprostred zimy sa zobudil a začal sa topiť. Pozrite si reportáž o záchrane malého medveďa:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy