Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Záchranná akcia v horách. Skialpinista javil známky mozgovej príhody
Zdielať na

Záchranná akcia v horách. Skialpinista javil známky mozgovej príhody

ZÁPADNÉ TATRY / V Západných Tatrách pomáhali horskí záchranári Poliakovi, ktorý javil známky cievnej mozgovej príhody. Muž (37) bol v horách s partiou kamarátov. Práve oni si všimli, že s mužom nie je niečo v poriadku.

Volanie o pomoc prišlo od skupiny poľských skialpinistov z Jamníckej doliny v podvečerných hodinách. Jednému z partie, 37-ročnému skialpinistovi sa náhle zhoršil zdravotný stav. Všetko nasvedčovalo tomu, že dostal cievnu mozgovú príhodu. Jeho kamaráti ho preto nechceli vysiľovať ďalšou jazdou na lyžiach a spolu s ním sa uchýlili do otvorenej odpočinkovej chatky. V kolibe a jej okolí nebol dostatočný signál preto išiel jeden z Poliakov záchranárom oproti. "Nasadení do záchrannej akcie boli 6 profesionálni záchranári, jeden zo strediska lavínovej prevencie a 5 od nás zo Západných Tatier. Vyrazili sme s dvoma terénnymi autami a dvoma skútrami hore," uviedol Roman Švanda, náčelník HZS Západné Tatry.

​Keďže dolinu navštevuje len málo turistov, nebola tam vychodená cesta. Problém mala v hlbokých závejoch aj technika. "Ten pohyb bol veľmi náročný, lebo aj skútre sa prepadali, sú tam asi 2 metre nového snehu. Dostali sme sa veľmi blízko k takej bivakovacej, odpočinkovej chatke, ktorá je v Jamníckej doline," opísal záchrannú akciu Roman Švanda.

Na skútroch sa záchranári dostali asi 500 metrov od chatky. Ďalej postupovali s kanadskými saňami na lyžiach. "Pána sme ošetrili, transportovali dole, kde nás už čakala sanitka," povedal náčelník HZS Západné Tatry. "Posádka rýchlej zdravotnej pomoci prevzala od kolegov z horskej záchrannej služby pacienta s podozrením na mozgovú cievnu príhodu. Pacient bol následne v stabilizovanom stave odovzdaný na neurologické oddelenie v nemocnici v Liptovskom Mikuláši," dodala Katarína Načiniaková, hovorkyňa záchrannej skupiny. Ukázalo sa, že stav skialpinistu našťastie nebol vážny, nevyžiadal si dokonca ani ďalšiu hospitalizáciu. Horskí záchranári očakávajú v najbližších dňoch zvýšený pohyb ľudí na horách. "Pri tomto vývoji počasia, ktoré má byť, teda oteplenie, tá snehová pokrývka ešte viac sadne, stabilizuje. Ja si myslím, že momentálne sú v Západných tatrách výborné podmienky pre skialpinizmus, ale nie pre pešiu turistiku, lebo je strašne veľa snehu," dodal Roman Švanda.

Horských záchranárov privolali na chatu na hrebene Javorníkov, kde náhle odpadol 65-ročný chatár:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy