Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nekonečný príbeh so sušeným mliekom. Fiktívne obchody zamestnávajú súd už od roku 2011
Zdielať na

Nekonečný príbeh so sušeným mliekom. Fiktívne obchody zamestnávajú súd už od roku 2011

VÝCHODNÉ SLOVENSKO / Pre údajne fiktívne obchody so sušeným mliekom sa pred súdom majú zodpovedať ôsmi muži. Proces sa ťahá od roku 2011 a koniec je v nedohľadne. Všetkých obžalovaných sa na súd nedarí dostať. Sušené mlieko mali získať z Talianska a pomáhať im v tom mal podnikateľ Vadala.

Z ekonomickej trestne činnosti prokurátor dokopy obžaloval osem ľudí. Má ísť o škodu veľkého rozsahu. Rátajú ju v státisícoch eur. Niektorých vinia z organizátorstva, iných zo spolupáchateľstva. Od Giraltoviec až do Prahy mali kamiónmi voziť sušené mlieko a popierajú, že by išlo iba o fiktívne obchody. V hotovosti mal za to platiť 62-ročný Humenčan, ktorí popiera, že by išlo o fiktívne obchody a vo výpovedi tvrdí, že biznis mu mal sprostredkovať aj podnikateľ Vadala, ktorý podľa slov obžalovaného v tom čase tiež podnikal so sušeným mliekom. "Kontakt na nich mi dal pán Vadala z Trebišova, ktorý podniká v Michalovciach. On mi povedal, že od neho odkupujú sušené mlieko, že majú záujem. Ale on nemal tovar, tak tento obchod sprostredkoval," zaznelo vo výpovedi obžalovaného. 

Humenčan si teraz v Sabinove odpykáva 7-ročný nepodmienečný trest za fiktívne obchody s cukrom. Bol členom organizovanej skupiny, ktorej konaním malo dôjsť ku krátenie DPH vo výške najmenej 1,5 milióna eur. V tejto kauze so sušeným mliekom už okresný súd všetkých ôsmich uznal za vinných, no Krajský súd následne rozsudok zrušil.​ "Boli im uložené tresty odňatia slobody, prípadne podmienečne uložené tresty odňatia slobody a peňažné tresty a tiež povinnosť, aby spoločne a nerozdielne nahradili škodu," informovala Ivana Petrufová, hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji. 

Traja obžalovaní vypovedali, no súd potrebuje vypočuť aj ďalších piatich. Hoci súhlasia s konaním v neprítomnosti, súd to akceptovať nemôže a ich účasť je nevyhnutná. "Je potrebné v prvom rade odstraňovať rozpory medzi výpoveďami obžalovaných," povedal predseda senátu OS Humenné

Za tento skutok v prípade dokázania viny hrozí väzenie až na 12 rokov. Niektorí sú za podobný skutok stíhaní aj v Maďarsku. Proces je odročený na 22. máj, pričom súd nepredvolá žiadnych svedkov, ale znova iba obžalovaných. Jeden pritom sudcu kontaktoval telefonicky a povedal, že má problém aj s právnym zastupovaním. Obhajoval ho 75-ročný advokát z Humenného, známy z kauzy Transpetrol. Toho ale Špecializovaný trestný súd v Pezinku poslal za obzvlášť závažný zločin podvodu na 5 rokov za mreže. Rozsudok začiatkom roka potvrdil Najvyšší súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy