Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Machinácie s peniazmi stáli školu desiatky tisíc eur. Obvinenie zatiaľ nepadlo
Zdielať na

Machinácie s peniazmi stáli školu desiatky tisíc eur. Obvinenie zatiaľ nepadlo

SNINA / Vyšetrovateľ už vie, koľko peňazí chýba v jednej zo základných škôl v Snine. Ide o desiatky tisíc eur a hoci zamestnankyňa zatiaľ obvinená nie je, s radnicou uzatvorila uznanie dlhu aj dohodu o splácaní. Vzhľadom na závažnosť skutku nad ňou ale stále visí hrozba až 10-ročného väzenia.

Ešte začiatkom minulého roka riaditeľ školy upozornil na podľa neho nezákonné machinácie, ktoré mali vznika pri platbách. Na hospodárenie školy sa pozrel mestský kontrolór a po svojej línii začali vyšetrovanie aj policajti. Vyšetrovateľ k prípadu pribral aj odborníka, a to znalca z odboru ekonómie a manažmentu. Ten má spracovať analýzu desiatok bankových účtov. Policajti porovnávajú školské účty s účtami zamestnankyne a jej rodinných príslušníkov. "Ide o porovnávanie 24 účtov školy ako aj porovnávanie platieb na zatiaľ zistených 48 účtoch podozrivej osobe a jej rodinných príslušníkov," povedala policajná hovorkyňa v Prešove Jana Ligdayová.

Ani muži zákona ani mesto Snina ale doteraz o výške chýbajúcej sumy hovoriť nechceli. Definitívna suma stále známa nie je. "Predbežná škoda, pre ktorú bolo podané oznámenie je najmenej 70 000 eur, avšak presná výška bude známa po ukončení vyšetrovania," uviedla Ligdayová.

Na zrejme nezákonné machinácie pri platbách zo školských účtov upozornil riaditeľ školy. S podozrivou ženou sme sa opakovane pokúšali spojiť osobne aj telefonicky, no bezúspešne. Dnes už bývalá zamestnankyňa s mestom uzatvorila uznanie dlhu a dohodu o splácaní. "Ak by sem to nepovažovali za pozitívny krok, tak by sme to nerobili. Uznanie je pre Orgány činné v trestnom stíhaní prakticky priznaním," uviedla hovorkyňa mesta Snina Eva Mihaliková. Pri tomto skutku zákon hovorí o treste odňatia slobody na tri až 10 rokov, keďže má ísť o škodu väčšieho rozsahu.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy