Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vzácny úlovok colníkov. Podobné kúsky nevideli ani slovenskí odborníci
Zdielať na

Vzácny úlovok colníkov. Podobné kúsky nevideli ani slovenskí odborníci

SLOVENSKO / UKRAJINSKÁ HRANICA - Hodnotnú zbierku pravých ruských ikon sa podarilo zaistiť colníkom na východnej hranici. Prevážal ich vodič kamióna, ktorý cestoval z Ukrajiny na Slovensko, pričom mal namierené do Poľska. Obrazy s rôznymi náboženskými motívmi mal ukryté v kabíne.

Zbierku sedemnástich ikon odhalili colníci na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom. Vo svojom vozidle ich ukrýval ukrajinský vodič. "Vodič predložil doklady iba k tovaru, ktorý prevážal v nákladnej časti vozidla, nie však k ikonám," Klára Baloghová, hovorkyňa colného úradu Michalovce. Šofér kamióna sa teda pokúsil previezť ikony cez Slovensko ukrajinskú hranicu nelegálne. Dovoz aj vývoz predmetov kultúrneho dedičstva je totiž bez povolenia zakázaný. "Colníci ikony zaistili z dôvodu porušenia colných predpisov. Momentálne vo veci prebiehajú ešte ďalšie úkony," doala Klára Baloghová.

​Podľa odborníka ide o klasické ruské ikony, ktoré pochádzajú z devätnásteho storočia. Niektoré z nich sú svojím spôsobom unikátne. "Ja osobne som nikdy nevidel takýto typ ikon a to už mám a to už mám niekoľko desaťročí praxe. Takýto príkrov z takého drôtu," objasnil František Gutek, riaditeľ Šarišského múzea v Bardejove. Na ikonách sú vyobrazené rôzne náboženské motívy. Podľa historika ide o zberateľské kúsky, keďže zo zadnej strany nie sú riadne označené. "Predpokladáme že neboli súčasťou nejakej kultúrnej inštitúcie, ale možno súkromných zbierok alebo nejakých priekopníkov," dodal František Gutek. 

Na Slovensku sa historici zaujímajú predovšetkým o ikony karpatského typu. Od ruských sa však dajú ľahko odlíšiť. Majú totiž svoj typický charakter. "Tu na nej vidno aj tie atribúty pravej ikony, to znamená, že to pozadie je také nebeské, pozlátené pozadie, ktoré evokuje nebo, večnosť, blaženosť," opísal riaditeľ Šarišského múzea v Bardejove. Na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom colníci zaistili ikony už aj v minulosti. Naposledy to bolo pred desiatimi rokmi. Časť z nich skončila v múzeách a tá druhá bola vrátená ich majiteľom. Aký osud čaká tieto ikony bude známe až po skončení vyšetrovania. "Podľa trhových záležitostí sa tieto ikony predávajú v hodnotách stoviek až tisíc eur," dodal František Gutek.

Žilinskí colníci odhalili falzifikáty telefónov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy